Digital Realty verkoopt 11 legacy datacenters aan Ascendas

Nieuwe eigenaar voor drie bekende Nederlandse locaties

Ascendas ReitWoensdag hebben Digital Realty en Ascendas REIT bekend gemaakt dat elf datacenters in Europa een nieuwe eigenaar krijgen. De datacenters die nu nog door DR worden beheerd staan in vier landen, drie daarvan in de regio Amsterdam.

Digital Realty zocht oplossing

Dat Digital Realty een oplossing zocht voor de drie Nederlandse datacenters was al lang bekend. Het gaat om het datacenter gebouw waar onder andere EU Networks staat en het gebouw aan de Gyroscoopweg in Amsterdam. De derde locatie betreft het gebouw dat dedicated voor Verizon is neergezet. Dat staat op Schiphol en heeft als enige van de locaties nog een optie op grond naast het gebouw voor uitbreiding.

De andere datacenters staan in het VK, Frankrijk en er is een gebouw in Zwitserland dat nu een nieuwe eigenaar krijgt. Alle gebouwen zijn gevuld en genereren dus inkomsten. Over het aantal en soort klanten doen de verkopende en kopende partij geheimzinnig. Zo wordt er gesproken over een European subsidiary of one of the largest telecommunications providers in the US, terwijl iedereen weet dat op het gebouw in Schiphol het logo van Verizon hangt. Ook van andere grootgebruikers is redelijk makkelijk de identiteit te achterhalen.

Waarom koopt Ascendas REIT

Wie precies de klanten zijn is overigens niet eens zo boeiend. Belangrijker is waarom de deal er is en waarom Ascendas REIT uit Singapore toehapt. Het is immers de eerste keer dat deze financierder op de datcentermarkt actief is.

Wat het bedrijf koopt datacenters die voor 97,7 procent zijn gevuld met  14 klanten. In totaal gaat het daarbij om 61.600 vierkante meter vloeroppervlak. Het gaat om klanten met lopende contracten. De inkomstenstroom is dus voor enige jaren te voorspellen. Zoiets wil elke investeerder graag (bron).

Een andere reden waarom deze datacenters interessant zijn blijkt uit deze quote van de kopende partij:

Additionally, data sovereignty laws are expected to benefit the European data centres as companies choose to store data within Europe to serve the large local markets.

De AVG en het uit de EU treden van het VK zorgt dus echt wel voor een additionele beweging in de datacentermarkt..

Colocatie en de Nederlandse datacenters

Het aandeel van conventionele colocatie is 45 procent van de transactie. Het draagt voor 37 procent bij aan het NPI (“Net Property Income”). De drie Nederlandse locaties zijn goed voor 26 procent van de koopsom die S$904,6 miljoen bedroeg (~US$ 675 miljoen). Daarmee zijn deze locaties voor zowel de verkoopprijs als de verwachte omzet belangrijker dan het zelfde aantal datacenters in Parijs dat deel uitmaakt van deze deal.

Voor de Nederlandse datacentermarkt is dit een bijzondere deal. DR komt eindelijk van drie “stand-alone” locaties af. Zelf spreekt het over “legacy” datacenters. Tegelijk is met Ascendas een nieuwe speler en concurrent voor Digital Realty op de lokale markt voor datacenters actief geworden, actief geworden. Het aantal eigenaren annex aanbieders is dus toegenomen.

Mobiele versie afsluiten