Dinsdag hebben Deutsche Telekom en Nextcloud een persbericht uitgebracht over samenwerking voor de Europese cloud. De telco en de bekende leverancier van open source software voor collaboration platforms omarmen hiermee duidelijk Europese datasoevereiniteit en AVG-compliance. Dat zijn twee belangrijke pijlers van GAIA-X, serieus te nemen.
Op de Duitse markt gericht?
Deutsche Telekom als Nextcloud GmbH ondersteunen het GAIA-X-initiatief voor het bouwen van een data-infrastructuur op basis van Europese standaarden. Beide bedrijven zijn al in een vroege fase betrokken bij het project. Wat ze nu naar buiten brengen is in eerste instantie gericht op de Duitse markt.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit het volgende citaat in het persbericht. “Gegevens op het gezamenlijke samenwerkingsplatform verlaten nooit de strikte Duitse jurisdictie. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over compliance-problemen.” Maar beide bedrijven zijn ook over de landsgrenzen actief. Nextcloud heeft een vergelijkbare deal al met een 1&1 Ionos, die hoster is zoals bekend in meerdere Europese landen actief.
Collaboration in plaats van cloud
Het persbericht van de twee bedrijven legt sterk de focus op de voordelen van het collaboration platform als basis voor de schaalbare en uitgebreide digitale samenwerkingsruimte die bedrijven, onderwijsorganisaties en overheden nodig hebben.
Het begrip cloud komt minder voor, hoewel de link met GAIA-X wel wordt benoemd. De reden daarvoor is natuurlijk dat er op dit moment alle reden is goed te kijken naar de manier waarop men data opslaat en uitwisselt.
Permanent homeoffice
Door de lockdowns en andere maatregelen is men sinds begin 2020 op grote schaal over gestapt naar, voor gebruikers en beheerders, nieuwe diensten. We komen nu in de fase dat men zich realiseert dat het tijdelijke homeoffice een permanent karakter gaat krijgen.
Daarom moet er nu ook worden gekeken naar de kleine lettertjes van de diensten die men afneemt. En iedereen die dat doet hoort ook de olifant in de kamer te zien. Sinds medio vorig jaar is Privacy Shield niet meer geldig. Iedereen die lichtzinnig data via collaboration tools naar een Amerikaanse cloud stuurt neemt daarbij een risico.
Niet voor niets stellen Deutsche Telekom en Nextcloud dat: “het open source-karakter van het Nextcloud Hub-platform biedt klanten ongekende controle en flexibiliteit in vergelijking met typische Saas-aanbiedingen, waardoor diepe integratie in bestaande infrastructuur en uitbreiding en aanpassing van het product mogelijk is. Het gebruik van open source en open standaarden zorgt ook voor transparantie en biedt klanten en derden de mogelijkheid om de functionaliteit en veiligheid van het product te verifiëren.”