Deutsche Telekom deelt inzichten O-RAN testomgeving

ervaringen en tegenslagen duidelijk uitgelegd

De komende periode zal er vanwege MWC weer veel gesproken worden over open Ran (O-RAN), Deutsche Telekom neemt een voorschot op die discussie net een uitgebreide update over de ervaringen met de 5G O-RAN live test omgeving in Brandenburg.

Compliment

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Een compliment is op zijn plaats. DT stelt 35 pagina tellende update van de O-RAN tests ter beschikbaar. Het document is zonder enige registratie te downloaden en in het Engels. Enorm handig dus voor iedereen die iets met 5G doet, dan wel overweegt het O-RAN pad te gaan volgen.

DT heeft die plek in het noorden van Duitsland bijna twee jaar geleden al bestempeld tot een testomgeving. Hier kan men, ver af van verstoringen door andere infra, onderzoeken hoe 5G zich echt gedraagt. De meeste aandacht gaat, zoals wel duidelijk mag zijn, uit naar de open RAN implementaties (zie ook link).

O-RAN

O-RAN, dat betekent zo min mogelijk proprietary hardware en zo veel mogelijk gebaseerd op X86 architectuur met daarop een laag van software. In Brandenburg zijn het vooral Dell, Intel, Fujitsu en Mavenir die daarvoor zorgen. Wie wat levert is goed gedocumenteerd en illustraties van de opstellingen maken het allemaal nog wat duidelijker.

Duidelijk is ook dat de test de nodige problemen inzichtelijk maakt waarvoor geen snelle oplossing mogelijk is. Het document wijst op het onvoorziene probleem van de 2G connectiviteit die om meerdere redenen nog actief moet blijven. Binnen de O-RAN specificaties is daar totaal geen rekening mee gehouden, daar zijn alleen 4G en 5G benoemd. DT heeft op basis van de ervaring nu als eis dat elk O-RAN een werkende en betaalbare 2G oplossing moet bevatten. Dat zal een streep zijn door de rekening van sommige spelers. Het hogere stroomverbruik speelt nog steeds en wordt als tweede struikelblok genoemd.

Testen, niet uitbreiden

Het lijkt alsof Deutsche Telekom vooralsnog doorgaat met het testen van O-RAN, maar afziet van het inrichten van meer locaties. Als het al de ruggengraat van het DT 5G netwerk wordt, dan is het een project dat nog verder vooruit is geschoven. Evenmin is dat het soort nieuws waar een aantal partijen die zwaar inzetten op de uitrol van O-RAN blij van zal worden.

Genoeg stof voor discussie vooraf, tijdens en na MWC 2023 in Barcelona!

Mobiele versie afsluiten