Dell brengt VMware Q4-2021 naar de beurs

Dell logoWoensdagavond Nederlandse tijd heeft Dell dan eindelijk bekend gemaakt dat het VMware los laat. Het 81 procent belang was al lange tijd omstreden. Volgens de plannen wordt VMware in het laatste kwartaal van 2021 een apart beursgenoteerd bedrijf.

VM via EMC deel van Dell

VMware, opgericht in 1998, maakt sinds begin van deze eeuw deel uit van EMC. De nieuwe eigenaar bracht een klein deel van het bedrijf naar de beurs. Dat leverde goed rendement op, want VMware is altijd een goed draaiend bedrijf geweest.

De overname van EMC door Dell in 2016 veranderde daar weinig aan. Dat Dell zelf van de beurs is gegaan en later weer terug is gekomen deerde de omzet van VMware evenmin. Vreemd was en is wel dat Dell dus eigenlijk over een dubbele beursnotering beschikt, want een deel van VMware is altijd verhandelbaar geweest.

Dell lost schulden af

Wat er nu staat te gebeuren is dat de 81 procent van de aandelen VMware nu door Dell worden verkocht. De opbrengsten van die verkoop zullen volgens het persbericht worden uitgekeerd aan de bestaande Dell aandeelhouders. Duidelijk is echter ook dat een deel van de naar schatting $11 miljard die dit oplevert wordt gebruikt om de schulden van Dell af te lossen. Die zijn nog steeds zeer hoog.

VMware en Dell concurrenten

Met VMware als zelfstandig beursgenoteerde organisatie komt er een einde aan een lange periode waar concurrenten van Dell niet altijd blij waren. Het idee zaken te doen met het softwarehuis van de concurrent leverde enig voorbehoud op. Dat is dan per einde 2021 verleden tijd. Dell en VMware blijven natuurlijk wel zaken met elkaar doen. Er is sprake van langlopende samenwerking op het gebied van marketing en sales.

De markt hield al ruim een jaar rekening met de  spin-off van VMware door Dell. Mogelijk heeft Corona het proces wat vertraagd. Maar de doelen zijn gelijk gebleven. Voor klanten van VMware zal er weinig veranderen, ook het Dell assortiment zal ongewijzigd blijven,  Maar wat er wel veranderd is dat Dell opeens een groot deel van de schuld kan aflossen. Dat is hard nodig, want in de huidige situatie kan het bedrijf minder makkelijk overnames doen of nieuwe markten aanboren.

Mobiele versie afsluiten