De documentatie van het World Economic Forum wordt regelmatig bijgewerkt. Het is dus geen momentopname van de marktontwikkelingen gemaakt tijdens de eerste lockdown. Verder is de onderliggende data wereldwijd verzameld.
Anders werken en meer budget
Dat er nu sprake is van een vaccin is bekend. Toch gaat men uit van een blijvend veranderde manier van werken in bijna alle landen ter wereld. Het aantal “remote workers” zal daarom in 2021 twee keer zo hoog zijn als begin 2020 toen de eerste maatregelen nog moesten worden aangekondigd.
Die structurele verandering leidt tot een noodzakelijke verhoging van de IT budgetten met 2,1 procent. Dat klinkt niet veel, maar voor dit jaar zijn diezelfde budgetten met 4,1 procent afgenomen.
Hybride werkplek
De toename van budgetten heeft deels te maken met het nieuwe soort werkplekken. Thuiswerkplekken leiden tot andere kosten. De kosten nemen ook toe in de situaties dat er wordt ingezet op hybride werkplekken.
Wat het World Economic Forum niet zegt, maar wat wel duidelijk is, is dat er verschillende definities voor de hybride werkplek bestaan. Fujitsu heeft aangekondigd afscheid te nemen van het hoofdkantoor als centrale plek. De personeelsleden krijgen de ruimte op regionale of lokale kantoren. Het reizen naar het HQ zal daardoor veel minder vaak nodig zijn. Dat noemt het hybride. Andere bedrijven gebruiken de term voor de combinatie van thuiswerken en werken op een kantoorlocatie.
Voordelen van de thuis of hybride werkplek
Nu de ervaringen met thuiswerken op mondiale schaal explosief zijn toegenomen kan ook voorzichtig worden aangeven voor welke sectoren dit een voordeel is. De sectoren die de grootste toenames van productiviteit rapporteren zijn telecom, finance en insurance. Onderwijs en energie doen het overigens per sado slechter. Andere sectoren die slechter scoren staan in de documentatie genoemd.
Voor iedereen in het IT kanaal zijn de bevindingen van het World Economic Forum daarom zinvol. Sectoren die de werkplek dit jaar voor elkaar hebben, zullen in 2021 moeten investeren om de situatie zo te houden. De andere sectoren hebben naast waarschijnlijk meer budget ook meer ondersteuning nodig.