Recent schreef de WSJ over het plan van supermarkt Walmart om in Amerikaanse vestigingen edge nodes te plaatsen als micro datacenter. Bedoeld voor de eigen cloud behoefte, maar misschien ook wel interessant voor 5G van de telco’s te ondersteunen. Een deel van dat idee is niet geheel nieuw, het speelt namelijk ook in Europa.
Schwarz Group
Toegegeven, wat in Europa speelt heeft minder met de 5G behoefte dan met datacenters te maken. De Schwarz Group, eigenaar van Lidl, heeft al een paar jaar terug bekend gemaakt een cloudprovider te gaan worden. Veel aandacht heeft dat hier toen niet gekregen, de uitrol zou namelijk in Duitsland plaatsvinden.
In april van dit jaar is er nog eens een update verscheen. Toen is ook bekend geworden dat de eigen cloudomgeving inmiddels als drie jaar is getest. Fysiek is die supermarkt-cloud ondergebracht in meerdere datacenters op het terrein van de organisatie verspreid over Duitsland. De opgedane ervaring is positief, het bedrijf biedt de dienst inmiddels onder de naam Stackit ook aan derde partijen aan. Stackit is trouwens gelieerd aan Gaia-X.
Bedenkingen
Met Stackit is er dus formeel een nieuwe cloudprovider in Duitsland en Oostenrijk actief. Alle data in de EU en dergelijke. Wat Walmart doet is gedeeltelijk vergelijkbaar. De grootste supermarktketen ter wereld ziet ook brood in het positioneren van de eigen IT afdeling als basis voor een cloud die ook door derden gebruikt kan worden. Wat de twee supermarkten ook gemeen hebben is dat ze beide bedenkingen zullen hebben bij de cloud van AWS. Walmart geeft dat ook nadrukkelijk toe. Men heeft alle banden met AWS verbroken uit vrees voor bedrijfsspionage.
Dat nadrukkelijk wijzen is dus een verschil tussen Schwarz/ Lidl en Walmart. Maar er is nog een verschil en dat is wellicht nog interessanter. Schwarz kiest voor colocatie en Walmart spreekt over de edge. De afstanden in Amerika zijn zoveel groter dat een echt edge cloud datacenter daar wel zinnig is. Door die grote afstanden is er ook behoefte aan de edge om het 5G van de telco’s te ondersteunen. En precies dat zou dan wel eens de grote aanjager kunnen worden voor de uitrol van de Walmart cloud.
Nederland
Nederland is zo klein en telt al zoveel datacenters deze Duitse en Amerikaanse case weinig directe navolging zal krijgen. Desondanks is het een interessante ontwikkeling, als was het maar omdat deze twee ketens wel erg veel geld (en belang) hebben om de markt te ontwikkelen.
Tegelijk roept het de vraag op: welke andere keten heeft de fijnmazigheid van een supermarkt en zou daardoor een de rol van lokaal edge of cloud datacenter kunnen vervullen?