Donderdag heeft netbeheerder Liander via een persbericht laten weten dat er geen stroom meer beschikbaar is voor grootgebruikers in de regio Amsterdam Noord en Westhaven. Dat zijn twee verschillende wijken, maar de knelpunten zijn reëel en de komende jaren niet opgelost. Daarmee is ook duidelijk dat de plannen en afspraken van de MRA, die ook de datacenters treffen, achterhaald zijn.
Clusters van Grootverbuikers
Wat er nu in Amsterdam gebeurt is precies waarvoor al jaren is gewaarschuwd. De combinatie van clusters van grote stroomverbruikers en het veranderen van de stroomvoorziening is slecht te managen. Die stroomverbruikers zijn wisselend. Soms is het een nieuwe wijk die ergens uit de grond wordt gestampt. De andere keer is het een datacenter. Data van oplevering van die clusters zijn globaal te plannen, maar waar de enige soort vertraagd wordt opgeleverd heeft de andere er alle belang bij zo snel mogelijk klaar te zijn.
Knelpunten Vergunningen en personeel
Dat heeft consequenties voor de aanleg van het stroomnet naar de betreffende gebieden. Liander kan niet zomaar een paar masten neerzetten of een grondstation plus wijkkasten neerzetten. Dat zijn bouwwerken waarvoor gepland moet worden. Voor elke object is een bouwvergunning nodig en vergunningen zijn er ook voor de omringende werkzaamheden nodig. Om het nog complexer te maken: het is ook nog eens arbeid waarbij de vraag naar personeel hoger is dan het aanbod.
En zelfs al zouden personeel en vergunningen geen rol spelen dan is er nog iets anders aan de hand. Het stroomnet in Nederland moet veranderen. De wijze van stroomopwekking moet duurzamer worden. Een van de grote klappers die in de regio Amsterdam daarvoor is gemaakt is het uitzetten van de kolencentrale bij de Coentunnel. Die capaciteit is blijvend verdwenen en met duurzamere methoden is die dip nog niet te compenseren. Het is daarom ook geen verrassing dat de twee knelpunten waarover Liander spreekt grenzen aan het gebied waar die centrale stond.
Eigen schuld?
Voor een buitenstaander lijken de problemen in Amsterdam dus deels de schuld van eigen handelen. Dan maar “even” geen nieuwe woningen en bedrijven in Noord. Liander heeft daar tegen 2023 de boel weer onder controle. En diezelfde buitenstaander denkt waarschijnlijk ook dat er dan maar even geen bedrijven in Westhaven toegelaten moeten worden. Voor dat gebied is er meer geduld nodig want Liander geeft daar als planning af 2026.
Westhaven is daarbij een van paar zones die door de MRA is aangewezen als gebied waar nog nieuwe datacenters zouden kunnen passen. Daarom is de melding dat de stroom op is in Amsterdam ook nadrukkelijk slecht nieuws voor datacenters en eigenlijk alles dat met IT te maken heeft. Voor iedereen die daar wil zitten of er al zit. Wie in het direct aangrenzend gebied zit zal zijn groeiambities op die locatie waarschijnlijk ook moeten bijstellen.