Consumenten
Consumentenprogramma’s op tv en radio besteden al jaren aandacht aan smartphones en tablets die kort na aanschaf geen security updates of OS upgrades krijgen. De Consumentenbond heeft hier zelfs over geprocedeerd. Het onderwerp is daardoor bij de politiek bekend. Tot beleid heeft dat nog niet geleid, Den Haag verschuilt zich achter “Brussel” dat voor EU brede regels moet komen.
Daarmee is niet gezegd dat er geen beleid is in Nederland en de EU. De aandacht is echter vooralsnog gericht op de hardware zelf en de insteek is iets anders. Dankzij “Brussel” is de USB stekker voor opladen een echte standaard geworden. Daarmee is onnodig materiaalgebruik en afval voorkomen. Het is dus de duurzaamheid die tot op heden de agenda bepaalt.
Duurzaamheid bij servers
Over de as van de duurzaamheid worden sinds enige tijd ook andere IT devices op Europese schaal aangepakt. De eisen voor servers, routers en switches zullen alleen maar toenemen. Elk van deze devices moet zorgen voor een lagere CO2 uitstoot en/of energieverbruik.
Digitale veiligheid
Een van de redenen waarom consumenten organisaties op het onderwerp blijven hameren is dat zonder de productupdates smartphones en tablets onveilig worden. Dat is al direct bij de eerste acties duidelijk gemaakt, maar het speelde toen nog geen grote rol. Dat is nu totaal anders. Door malware, ransomware, grootschalige datalekken en gevallen van ID fraude begrijpen organisaties, gebruikers en beleidsmakers het nut van upgrades en updates beter. Ze zijn niet alleen nodig om het de economische levensduur te verlengen en zo een bijdrage te leveren aan een meer duurzame samenleving. Ze zijn absoluut noodzakelijk om de digitale veiligheid enigszins op peil te houden.
Ook voor deze ontwikkeling geldt: het is van oorsprong en in de eerste plaats iets dat de consumentenmarkt betreft. Maar er gebeurt meer. In Europa dringt het besef ook door dat wat voor enduser devices geldt ook voor de andere IT hardware moet gelden. In Duitsland speelt men het spel iets anders. Hier heeft de BSI vorige week tijdens een virtuele conferentie een paar duidelijke standpunten ingenomen. Een daarvan is dat de IT sector werk moet maken van lifetime support van hardware. Ook als die EOL is moeten productupdates beschikbaar blijven.
BSI verwijst naar bestaande nationale veiligheidswetgeving die op dit moment wordt aangepast en de Europese aandacht voor het onderwerp. Of anders gezegd: Berlijn trekt hier de kar en zorgt er voor dat het in “Brussel” op de agenda komt. Daarbij zegt deze officiële Duitse veiligheidsinstantie ook dat duurzaamheid en veiligheid zonder problemen te combineren zijn.
De ITChannelPro agenda
De ontwikkeling duurzaamheid en veiligheid te combineren heeft de volle aandacht van de redactie bij ITChannelPro. Het zal ook terugkomen in de special over circulaire IT die komend voorjaar verschijnt.