Kosten en TCO
De hyperscale cloud is goedkoper dan elke on-premise oplossing. Dat is de claim van elke hyperscaler met als onderbouwing de enorme inkoopkracht, automatisering en geoptimaliseerde personeelskosten . Elk van de drie punten pleit voor dit soort cloud, maar het is slechts een deel van de verhaal.
Om tot de TCO van een IT operatie on-premise en in de cloud te komen moet naar meer gekeken worden naar OPEX, CAPEX en kosten voor (bijvoorbeeld) het trainen van personeel. Vergeet dus niet wat licentiekosten, datatraffic, additionele kosten voor audits bedragen. Gewone datacenters, niet hyperscale cloud aanbieders en anderen wijzen daar gelukkig regelmatig op. Het aantal rekenvoorbeelden waaruit blijkt dat de TCO bij de keuze voor AWS fors hoger is dan iets als colocatie is groot. Het is inmiddels ook betrekkelijk makkelijk bedrijven te vinden die de aanwezigheid in bepaalde cloud omgevingen uit kostenoverwegingen hebben gereduceerd.
TCO van de edge
Terwijl we bovenstaande ontwikkelingen al enige jaren kunnen gadeslaan komt een nieuwe uitdaging om de hoek kijken. Het is de opkomst van Edge computing. Een brede term. Maar het is ook een term die voor sommige bedrijven de aanleiding is de bekende vraag nog eens te stellen. Zijn de hyperscale kosten lager dan die voor de edge?
Het aantal antwoorden op die vraag is nog gering. Er is een recente publicatie die AWS vergelijkt met een Metro Edge en zelf hosten. De conclusie is dat Metro Edge 35 tot 50 procent duurder kan zijn dan alles in een keer bij AWS neerzetten.
Ander IT landschap
Deze vergelijking kan om een paar redenen beter niet worden gebruikt in een gesprek met klanten of leveranciers. Om te beginnen is uitgegaan van het Amerikaanse IT landschap, waar datacenters honderden kilometers verderop kunnen liggen. In Nederland is een afstand tot een datacenter van meer dan 100 kilometer zo goed als onmogelijk.
Wat verder niet is meegenomen is dat in Nederland en de EU wettelijke regels en compliance voorschriften kunnen verhinderen dat data in een hyperscaler staat, helemaal als die buiten de landsgrenzen is.
En last but not least: er is niet aangegeven wat men onder een edge datacenter verstaat. Dat een fabrikant zijn proces data on-premise of in een datacenter om de hoek (colo of de edge) wil hebben is een heel andere businesscase dat edge om autonoom rijden mogelijk te maken. Die onduidelijk is ook zichtbaar in andere publicaties.
Appels met peren
De vraag naar de verschillen tussen hyperscale, colocatie, edge en on-premise is meer dan terecht. Dat de TCO van meer punten afhankelijk is, mag duidelijk zijn. Dat de onderliggende businesscases totaal verschillend kunnen zijn is nog te weinig bekend. Het gevolg daarvan is dat men appels met peren vergelijkt. Dat is niet in het belang van de aanbieders, de IT beheerders en de klanten.