In de reeks datacentergesprekken heeft ITchannelPRO ook met Paul Ike, SVP business development & marketing van Unica datacenters, gesproken. Als eerste ging Paul in op het grote aantal bouwprojecten dat nu speelt. Verder kwamen het datacenter campus ter sprake en de relevante ontwikkelingen bij telco datacenters en de edge.
Trends
Door zijn uitgebreide ervaring is Paul goed in staat het kaf van het koren te scheiden. Het verschil tussen een eenmalige gebeurtenis en het begin van trends kan hij goed aangeven. Hij begrijpt daarom waarom er op dit moment in zoveel landen tegelijk enorm veel bouwprojecten zijn.
“Hyperscale datacenters zijn de afgelopen jaren op veel plekken neergezet, maar de vraag naar capaciteit is groter dan het aanbod. Een hyperscale zet je niet zomaar neer. Los van de investeringen heb je te maken met vergunningen en dat kan zoals bekend remmend werken,” zegt Paul. Volgens hem is het alleen al daarom logisch dat de gewone datacenters, de colo datacenters, nu ook versneld bijbouwen. Die zien dat ze een deel van de vraag in de markt die normaal bij hyperscalers zou belanden nu kunnen afromen.
Waarom precies de vraag naar datacenterfaciliteiten zo hard toeneemt is daarbij geen geheim. Paul: “we staan aan de vooravond van 5G, edge, IoT, AI en dergelijke. In de sector weten we al lang dat die een enorme vraag naar datacenters veroorzaakt. We weten ook dat we nu meemaken het begin is. Die groei gaat alleen nog maar toenemen.”
Verschil in grootte
Naar aanleiding van de vraag of die groei alleen voor de hyperscale datacenters en grote colo’s opgaat of ook voor de kleine regionale aanbieders zegt Paul dat er eigenlijk op een belangrijk punt geen verschil is tussen datacenters. “Ik zie wel vaker discussies over de het verschil tussen die groepen datacenters. Maar laten we een ding niet vergeten, ook een kleiner of regionaal datacenter is dankzij het internet deel van een wereldwijd netwerk. Alleen al daarom is dat verschil niet zo heel erg belangrijk.”
Dubbel profiteren
Dat wil niet dat alle aanbieders in een gelijk tempo groeien. De echte grotere colo specialisten hebben op dit moment de luxe en nood dat ze van twee kanten tegelijk profiteren. Ze vangen zoals gezegd de meervraag op die de hyperscalers niet kunnen opnemen. Daarnaast kloppen de enterprises die de eigen IT omgevingen willen afstoten bij hen aan.
Campus als trend
ITchannelPRO heeft Paul ook gevraagd naar zijn kijk op het verschijnsel van de campus datacenters. Hoewel daarvoor verschillende omschrijvingen in omloop zijn is, gaat het daarbij om meerdere verschillende datacentergebouwen op plek waarbij bepaalde faciliteiten worden gedeeld.
“Campus is voor mij een community of interest,” legt Paul uit. “Bedrijven als Microsoft hebben daar voor de andere business dat datacenterdiensten al veel ervaring mee. Ze zien dat een omgeving met gelijkgezinden positief bijdraagt aan organische groei. Het maakt ook efficiency mogelijk.” Voor hem is het dan ook een uitgemaakte zaak dat colo datacenters die zelfde kant uit zullen gaan. “Samenwerking binnen een fysieke ruimte, die rustig meerdere voetbalvelden groot kan zijn, heeft gewoon voordelen. Je kun de pijn van zaken als distributie en beveiliging verzachten omdat de kosten over meerder partijen worden verdeeld.”
Concentratie
Hij is er zeker van dat een korte afstand helpt innovaties te delen en verder te verbeteren. Klontering van activiteiten is in dat geval iets dat op basis van vrijwilligheid gebeurt. “Maar het kan ook gebeuren omdat er geen alternatief is. Als op een plek veel stroom en connectiviteit beschikbaar is, zoals in Amsterdam met een concentratie van carriers heb je al een belangrijk ingrediënt dat past bij het beeld dat van de campus.”
Telecom en Edge
Met Paul is over veel meer gesproken dan de trends bij de grotere en grootste datacenters. De ontwikkelingen bij telco’s, die van oudsher heel veel datacenter-achtige ruimtes gebruiken, heeft zijn aandacht. De corebusiness telefonie neemt steeds verder af en de telco’s worden meer IT bedrijven. Dat is een lastig, want ze zijn fors gereguleerd, want leidt tot heel andere investeringscycli dan voor de gewone datacenterbusiness gebruikelijk is.
”Voor een colo is het makkelijk in minder dan een jaar geld op te halen voor nieuwbouw. De telco’s krijgen dat nooit voor elkaar. Daarom gaan ze nu ook meer samenwerken. Met die schaalgrootte kunnen ze de investeringen wel eerder voor elkaar krijgen.”
In het verlengde van de toekomst van de telco datacenters is Paul gevraagd wat zijn kijk op de edge is. Edge als concept begrijpt iedereen met een telco achtergrond. Vanuit de pure datacenter gedachte is het een ander verhaal. “Ik verwacht een rol voor de echte regionale datacenters. Daar gaat de edge wat wat doen. Verder zul het zo zijn dat steden in de periferie allemaal een klein datacenter krijgen. Mensen willen toch weten waar de data staat en een edge datacenter is dan wel een logische plek.”
Het vorige artikel in de reeks datacentergesprekken was met Penta-Infra. Eind augustus verschijnt het volgende artikel.