De interessante businesscase van circulaire datacenters

Elke sector, dus ook de datacenters in Nederland en de rest van de wereld moeten overschakelen naar een circulaire economie. Bestaande producten moeten daarbij na afloop van de levensduur geheel of in onderdelen opnieuw worden ingezet. Bij de businesscase van circulaire datacenters gaat het om enorme bedragen.

Circulair is niet nieuw

Het idee gebruikte goederen een tweede kans te geven is niet nieuw. De term circulair was echter tot voor kort weinig in gebruik in Nederland. Recycling en hergebruik zijn de termen die hier zijn ingeburgerd.

Als het om IT gaat zijn die twee termen zeer gangbaar. Nederland is zelfs een van de landen met het grootste aanbod van bedrijven dat zich hierin heeft gespecialiseerd. De druk van de overheid om tot 2050 tot een (bijna) geheel circulaire economie te komen zal hen geen windeieren leggen. Zij gaan een goede toekomst tegemoet bij het inzamelen, opnieuw inzetten en verwerken van IT uit kantoren, serverruimtes en datacenters.

Datacenters

De businesscase voor meer circulaire datacenters heeft lange tijd weinig aandacht gekregen. De bedrijven waren meer bezig met het bijbenen van de groei dan met nadenken over de afvalstroom. Wat er de gebouwen uitging was en is een enorme hoeveelheid IT.

Pas de laatste jaren begint het besef door te dringen dat er iets aan die stroom moet gebeuren. Er zijn twee organisaties die hierbij een rol spelen. iNEMI en OCP. De eerste onderzoekt hoe IT meer sustainable wordt. Tot de leden behoren de grote IT hardware en componenten leveranciers. OCP staat voor Open Compute Project. Onder deze vlag werken specialisten aan open standaarden voor hardware, software en OT. OCP is de basis waarop alle hyperscalers zijn gebaseerd. OCP communiceert veel en actief. De presentaties van de summits zijn op het eigen video kanaal te vinden. Hier staan ook de presentaties van ITRenew te vinden. De gelinkte video is daarbij echt interessant.

In minder dan 30 minuten wordt niet alleen uitgelegd waar ITRenew de hardware vandaan haalt. De leveranciers van de gebruikte OCP hardware zijn de hyperscalers. Die faseren op jaarbasis duizenden gevulde racks uit. ITRenew zorgt er voor dat die in het geheel of als kleinere units weer in de markt komen.

IT en OT versus stroomkosten

Driekwart. Dat is in de presentatie en dit rapport van ITRenew een begrip dat twee keer voorkomt. Het is deze waarde die glashelder maakt waarom de businesscase voor circulaire datacenters niet alleen interessant maar ook positief is.

Over de jaren heen bestaat driekwart van de kosten van datacenters uit IT en OT. Stroom, hoewel dat veel meer de aandacht trekt, behuizing, personeel maakt het overige kwart uit. Datacenters hebben voorheen niet gezien dat een deel van die eerste enorme kostenpost kan worden terugverdiend door de IT en OT op nieuwe te laten inzetten.

De CO2 footprint

Steeds vaker moet van een product de CO2 footprint worden genoemd. ITRenew stelt dat driekwart van de verbruikte CO2 van datacenter equipement te herleiden is tot de winning van d grondstoffen, de fabricage tot eindproduct en het transport in die fasen.

Dat leidt dan ook tot een simpele rekensom: bestaande hardware een tweede kans geven is voor het milieu altijd de betere optie.

Afrondend

ITRenew heeft hergebruik stimuleren als corebusiness. Om die reden loont het ook nog andere rapportages en onderzoeken te raadplegen. Desalniettemin zijn de calculaties die het bedrijf laat zien indrukwekkend. Circulaire datacenters zijn gewoon mogelijk en de businesscase is minder complex dan voorheen wel werd geschreven.

 

ITchannelPro zal later dit jaar met een special nog dieper ingaan op het thema circulair. Wie daar meer over wil weten of daaraan wil bijdragen nodigen van harte uit contact op te nemen.

Mobiele versie afsluiten