Met de DSA – Digital Services Act – komen er meer regels in de EU voor online communicatie en dat is ook voor het kanaal goed nieuws. Dat de pers daar nog niets over heeft geschreven komt omdat alle aandacht uitgaat naar de betere bescherming van de consument. De DSA gaat echter ook zakelijke gebruikers en aanbieders beschermen.
Boetes
Alle voorbeelden die tot nu toe zijn genoemd hebben betrekking op het beschermen van de consument. De platformen (en dat is een breed begrip) moeten meer doen om de gebruikers veiligheid te bieden. Daar kan iedereen zich wat bij voorstellen.
Illegale content
Vreemd genoeg is er nog heel weinig gewezen op het inzetten van de nieuwe instrumenten om een andere vorm van ongewenst online gedrag tegen te gaan. De grote platformen en dergelijke moeten namelijk ook actiever en vooral sneller optreden tegen falsificaties en illegale content. Daarbij zal men logischer wijze makkelijk denken aan films, muziek of het aanbieden van toegang tot streaming video platformen. Dat is typisch enduser aanbod en de kans is groot dat daar per 2024 inderdaad het nodige gaat veranderen.
B2B
Wie de EU teksten echter goed doorleest ziet ook dat dit van toepassing wordt op illegaal aanbod van B2B software en ook hardware. Het eerste spreekt voor zich, een verdacht goedkope OS licentie kan immers zowel privé als zakelijk worden ingezet. Als het aanbod richting consumenten bestreden gaat worden raakt dat vanzelf het aanbod naar zakelijke gebruikers.
Goed nieuws
Het tweede, de hardere aanpak van illegale goederen, waaronder hardware, is iets dat in de gaten gehouden moet worden. De grote platformen moeten meer gaan doen dat soort handel te weren. En dat is goed nieuws voor elke retailer en reseller omdat zo oneerlijke concurrentie wordt bestreden. Daarom: de DSA heeft een link met het kanaal en kan goed uitpakken. Alleen al daarom is deze nieuwe wetgeving de moeite van het kennen waard.