De Corona crisis lijkt te worden overwonnen: ITscope Market Barometer Q2/2020

Apple op de triomftocht en PC-systemen op de retour

Nadat de marktbarometer in het eerste kwartaal van 2020 nog werd overschaduwd door de gevolgen van de Corona pandemie, is de situatie nu aanzienlijk verbeterd. In de meeste categorieën zijn de voorraadcijfers sinds maart weer gestaag gestegen – in sommige gevallen zelfs aanzienlijk meer dan nodig, zoals de voorlopige cijfers voor de ITscope Market Barometer van het tweede kwartaal van 2020 (PDF) aantonen.

Terwijl het eerste kwartaal van 2020 nog volledig werd overschaduwd door de Corona pandemie, is de situatie nu duidelijk aan het herstellen en normaliseren in het tweede kwartaal – zonder tekenen van bottlenecks. Apparatuur voor het thuiskantoor is voor het grootste deel weer zonder problemen beschikbaar, maar in andere productcategorieën, die minder geschikt zijn voor het werken vanuit huis, ziet het er weer moeilijk uit – maar in de tegenovergestelde richting, want de magazijnen liggen overvol.

Is er een dalende trend voor complete PC-systemen?

Deze productcategorie is ver verwijderd van een tekort aan voorraad, zoals recentelijk het geval was met notebooks: de voorraden zijn hoog en de prijzen dalen. Het ziet er naar uit dat complete systemen als verliezers uit de Corona-crisis zullen komen. Geen grote verrassing, gezien het feit dat de systemen veel minder flexibel en niet erg praktisch zijn in het thuiskantoor in vergelijking met notebooks. Toch: Lenovo verdedigt zijn toppositie met de ThinkCentre M720q 10T7.

Notebooks daarentegen zijn eindelijk weer zonder problemen beschikbaar en vooral Lenovo krijgt een nieuwe impuls: de Chinese fabrikant timmert nu echt aan de weg met de ThinkPad E15. Apple ziet er ook uitstekend uit in dit kwartaal: de tech gigant heeft de high flyer charts stevig onder controle dit kwartaal, geleid door de nieuwe tweede generatie iPhone SE. Een praktische smartphone, redelijk geprijsd en met alle benodigde functies voor zakelijk gebruik. Het voorgaande model uit 2016 was al lange tijd zeer populair op ITscope, dankzij de combinatie van een goede prijs-kwaliteitverhouding en een handzaam ontwerp.

In de productcategorieën wordt het vooral interessant bij de tablets, de notebooks en last but not least, vanwege de iPhone SE, bij de smartphones. Apple domineert ook de mobiele categorie en is zes keer in de top 10 vertegenwoordigd. De situatie is vergelijkbaar voor tablets: Hier zet de Californische fabrikant zijn triomftocht voort. De nieuwkomer van Samsung, de Galaxy Tab S6 Lite, is echter een geduchte concurrent. De relatief dure MacBook Pro wordt echter verslagen door Lenovo en HP in het notebook segment.

 

klik hier voor het hele bericht (16 pagina’s)

klik hier voor de statistieken

Mobiele versie afsluiten