Dat bedrijven en overheden de cloud verlaten is een bekend verschijnsel. Over de omvang van deze beweging lopen de meningen sterk uiteen. Waar al helemaal geen eenduidig antwoord op bestaat is waarom men dat doet. Een nieuw argument voor cloud repatriatie trekt daarom ook de aandacht.
Over de jaren is er wel wat verandert aan de communicatie en het aanbod van internationale cloudspelers. De onzinnige claims dat alles naar de public cloud gaat en dat maar een handjevol fysieke locaties voldoende is om de hele wereld te voorzien zijn gelukkig verleden tijd. De politieke en juridische realiteit heeft dat gelukkig voorkomen. Inmiddels accepteert iedereen dat private clouds substantiële meerwaarde hebben en dat lang niet alles in de cloud kan. Met het marketing begrip hybride cloud wordt dat laatste gemaskeerd.
Eenrichtingsverkeer
Welke cloud men ook in de aanbieding heeft, het aanbod is gebaseerd op eenrichtingsverkeer. Je gaat werken vanuit de cloud en dat is het eindpunt. Voor het gemak en om juridisch gedoe voor te zijn wordt er geschreven dat men ook weer de cloud uit kan, maar de praktijk laat zien dat daarvoor serieuze hordes te nemen zijn. Zo zeer zelfs dat dit een reden is voor de Britse toezichthouder de business van twee van de drie hyperscalers nader onder de loep te nemen. Roepen dat repatriatie mogelijk is en het vervolgens de facto maximaal onmogelijk maken, dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Er zijn al langer meer partijen die wijzen op de risico’s van een de facto lock-in. Dat geluid is vooral te vinden in de hoek van organisaties die moeten kunnen aantonen dat ze in control zijn over alle processen. In die hoek zou volgens sommige artikelen nu ook vaker de vraag spelen of het mogelijk is (deels) uit te cloud te gaan om weer overnieuw te beginnen.
Repatriatie deel van cloudstrategie
Die gedachte lijkt op het eerste gezicht ongewenst en amper te realiseren. Maar als je je er beter naar kijkt is het zo gek niet. Terug uit de cloud is, in welke omvang dan ook, namelijk wel een hele goede test om te zien of je als klant niet vastgeketend zit aan contracten, infrastructuren en afhankelijkheden die tot dan onder de radar bleven. Uit de cloud stappen (*) is dan een onderdeel van een cloudstrategie.
(*) of bedrijven dit proces live testen of dat er simulatiesoftware voor bestaat is niet duidelijk uit de artikelen