Datasim Solutions:  Specialist in grote volumes mobiele data

Interview met Sjaak Kramer

Bedrijven die van IoT-diensten afhankelijk zijn, hebben behoefte aan mobiele dataverbindingen die zeer grote volumes data aankunnen om deze diensten te ontsluiten. Die lijnen moeten bovendien uiterst betrouwbaar zijn en voordelig kunnen roamen in het buitenland. De ‘gewone’ zakelijke mobiele databundels van operators schieten daarin tekort. ITchannelPRO spreekt met Datasim Solutions uit Lisse dat specialist is in dit type mobiele IoT-aansluitingen.

DataSim Sjaak KramerIoT is een bloeiende trend omdat steeds meer bedrijven hun systemen mobiel willen aansluiten op hun infrastructuur. Trucks en containers met bederfelijke vracht, de scheepvaart, managementcontainers op bouwplaatsen, grote evenementen, de media en de offshore-industrie zijn enkele voorbeelden van sectoren met een behoefte aan breedbandige dataverbindingen. Bestaande mobiele operators kunnen dit soort aansluitingen op zichzelf wel leveren, maar zijn over het algemeen onvoldoende voorbereid op klanten die heel grote volumes per maand verbruiken, en zeker niet in combinatie met roaming in het buitenland. Voor directeur Sjaak Kramer zijn dit precies de marktsegmenten waar Datasim Solutions zich op richt. “We hebben als Service Provider een contract met een grote Europese mobiele operator die ons ruwe capaciteit levert. Het gaat om volumes van honderden Terabytes per maand”, zegt Sjaak. “Met deze volumes kunnen onze partners het gewenste maatwerk leveren aan hun klanten. Wij bieden het whitelabel aan, zodat iedere partner zijn eigen diensten op maat kan bouwen. Denk hierbij aan een eigen branded portal, eigen facturatie, whitelabel APN of zelfs een eigen APN.”

Grote volumes

Voor bedrijven en organisaties die héél veel mobiele data gebruiken, zijn ‘gewone’ abonnementen die bedrijven of consumenten bij een operator afnemen geen optie. De benodigde volumes van de klanten van Datasim zijn simpelweg te groot voor de bundels van mobiele operators. Daar komt bij dat Europa weliswaar transparante tarieven voor dataroaming heeft, maar dat regulering verbiedt dat consumenten-sim’s permanent voor roaming worden gebruikt. “Deze beperkingen van traditionele mobiele aansluitingen geven ons een specifieke kans”, aldus Sjaak. “In onze contracten zijn volumes nooit een beperking. We kunnen elk gewenst volume leveren en hanteren daarbij twee modes: gevarieerde bundels of pay-per-use. De tarieven voor beide vormen verschillen. Pay-per-use is wat duurder per eenheid, maar je koopt nooit te veel in.”

Kansen voor partners

Met een bundel committeert een partner zich aan een volume per maand. De prijs is scherp en het risico van te grote bundels ligt bij de partner en/of eindklant. Maar hier ligt een kans voor de partner. Als een partner een bundel afneemt die groter is dan het werkelijke verbruik, dan heeft hij feitelijk te veel betaald. Maar als een partner afneemt op basis van pay-per-use en hiermee eigen bundels maakt en verkoopt, dan biedt dat twee voordelen. Ten eerste rekent de partner bij Datasim alleen het daadwerkelijke verbruik af. En ten tweede ligt het voordeel van eventueel ongebruikte data in verkochte bundels nu bij die partner. Zo biedt Datasim haar partners dus een interessanter verdienmodel dan alleen het resellen van bundels.

Datasim Solutions heeft zijn point of presence (PoP) in het Equinix datacentrum in Amsterdam. Daar heeft ook de gebruikte mobiele operator zijn knooppunt, met korte lijnen en lage latency als voordeel. Partners van Datasim Solutions krijgen een account voor de hoogwaardige IoT-portal van Datasim Solutions waar ze de dienst voor kun klanten kunnen configureren. Dat geldt voor onder andere de landen en/of netwerken waarin roaming mogelijk is, de gewenste APN voor een corporate aansluiting, een publiek routeerbaar IP-adres, een IP-VPN en andere klantspecifieke wensen. “De partner levert dus altijd maatwerk”, zegt Sjaak. “De volumes die klanten afnemen, variëren van tientallen Gigabytes tot meerdere Terabytes per maand. Enkel afhankelijk van de toepassing. Alle aansluitingen hebben standaard permanente roaming en kunnen dus continu in het buitenland worden gebruikt. Dankzij onze flexibiliteit en het commitment aan zeer grote volumes hebben wij een bijzonder aanbod dat ons de mogelijkheid biedt marktleider te worden.”

Meer weten over Datasim Solutions? Neem dan contact op met Sjaak Kramer via sjaakkramer@data-sim.com of bel naar 06 531 001 00.

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 4

Mobiele versie afsluiten