Datacenters en stroomverbruik: it’s complicated

IDC noemt waarom dat zo is

Datacenters worden in steeds vaker gelijk gesteld aan omgevingen met een hoog stroomverbruik. Het gevolg daarvan is onder andere meer discussies over de vraag of dat soort gebouwen welkom zijn. IDC stipt in een onderzoek enkele redenen aan waarom het veelal appels met peren vergelijken is.

Fujifilm – van tape naar stroomverbruik

stroomleveranciers - stroom - stroommastIDC heeft mede op verzoek van Fujifilm in kaart gebracht wat de voordelen van tape zijn. Fujifilm is een van de twee grote spelers voor dat type storage. Dat de de lijst voordelen van tape overtuigend zal zijn komt niet onverwachts. Dat kan niet anders met die opdrachtgever voor de publicatie. Maar ook los daarvan, tape heeft voordelen waar andere storage vormen (HDD of SSD) nooit aan kunnen tippen en het stroomverbruik is er daar een van..

Voor wie precies wil weten wat alle voordelen zijn kan het gratis IDC rapport via de de tapefabrikant hier downloaden. Dat gaat dit artikel verder niet meer over. Waar het wel om gaat is een bekende constatering over datacenters. Sinds enige jaren wordt daar vaker over geschreven door de gewone pers. Daarbij is keer op keer aandacht voor het stroomverbruik. In een toenemend aantal gevallen is dat verbruik zelfs de enige reden voor radio, tv en kranten naar dit type bedrijven te kijken. Dat is iets dat niet alleen in Nederland gebeurt, elders in Europa en zelfs in Amerika is het iets dat journalisten interessanter vinden dan voorheen.

Drie redenen

In de eerder genoemde publicatie over tape noemt IDC drie redenen waarom de uitspraken over het stroomverbruik van datacenters voor zoveel ophef kunnen zorgen.

Het is een interessante opsomming. Zeker het eerste punt moet iedereen in Nederland bekend voorkomen. Omdat dit soort data niet bekend is in de markt kunnen aannames (aantal servers x gemiddeld verbruik) al snel een eigen leven gaan leiden. Datacenters zien er schijnbaar het nut niet van in daar voor meer transparantie te zorgen. Mede daarom is dan ook de hele verschuiving van de discussie van stroomverbruik naar duurzaam stroomverbruik zo lastig. Dat is niet alleen wat in Nederland aan de hand is. Het is ook wat IDC over de Amerikaanse markt zegt.

Bijzonder blijft natuurlijk dat dit inzicht in een rapport over tape en duurzaamheid staat en niet in een apart memo of persbericht van IDC. Open communiceren over het stroomverbruik in datacenters is ook voor hen een geval “it’s complicated”.

Mobiele versie afsluiten