Jaarlijkse enquête
Databarracks vraagt elk jaar naar de acceptatie en het gebruik van Disaster Recovery en Back-up oplossingen. De resultaten worden op de website genoemd en zijn als pdf te downloaden. Aan de rondvraag hebben dit jaar 400 IT’ers met beslissingsbevoegdheid deelgenomen. Zoals elk jaar is de enquête alleen in Groot Brittannië gehouden. De uitkomsten zijn daarom niet per definitie een indicatie voor de stand van zaken op de Nederlandse markt.
Positieve ontwikkelingen
Er is sprake van positieve ontwikkelingen. De langzame jaarlijkse toename van het aantal bedrijven met een Business Continuity Plan is namelijk omgebogen in een grote toename. Inmiddels zou 61% van de bedrijven over een up to date BCP beschikken, vorig jaar stond de teller nog op 54%. Hoewel Databarracks zelf geen verklaring geeft kan deze toename mede veroorzaakt zijn door Brexit.
Dat er meerdere vragen over het BCP zijn gesteld heeft natuurlijk alles te maken met de core business van de opdrachtgever voor het onderzoek. DRaaS en BaaS kunnen tegenwoordig niet meer in een dergelijk plan ontbreken.
De link tussen Covid-19 en het BCP
Vanwege het Covid-19 virus is de vragenlijst van Databarracks van dit jaar anders. Zo is bijvoorbeeld gevraagd of bij het BCP rekening is gehouden met de gevolgen van een pandemie. 66% van de respondenten gaf aan dat dit niet het geval is. Strikt genomen betekent het dus dat een groot deel van de personen die heeft aangeven over een BCP te beschikken (dat was 61%) een onvolledig plan heeft. Sinds jaren geldt namelijk dat de impact van een pandemie of groot aantal ziektegevallen (denk aan de periodieke griepgolven) in het BCP moet zijn benoemd.
In het onderzoek staat ook wat de impact van de lockdowns is geweest of nog steeds is op het IT beheer en de geïmproviseerde werkplekken. Bij dat laatste valt op dat 45% van de deelnemers aangeeft dat de medewerkers uitsluitend gebruik mochten maken van “company-owned devices”. Dat lijkt op een veiligheidsmaatregel waar goed over na is gedacht. Databarracks wijst er fijntjes op dat het beheer en onderhoud plus aansluiten op de DRaaS en BaaS voorzieningen dan een stuk makkelijker is.