Het feit dat in maart voor het eerst ook microplastics in menselijk bloed zijn gevonden, is een verdere serieuze bevestiging dat het hoog tijd is om te handelen. Snom Technology, het wereldwijd gevestigde premiummerk voor IP-telefonie, investeert sindsdien al geruime tijd actief in het verkleinen van de CO2-voetafdruk van haar producten en activiteiten. “We zijn ervan overtuigd dat het ook duurzaam is. Daarom veranderen we de productieprocessen voor nieuwe producten en gebruiken we momenteel verschillende verpakkingsmaterialen voor onze bureautelefoons”, legt Gernot Sagl, CEO van Snom Technology, uit.
Vertrouwen op gerecycled of recyclebaar: geen gemakkelijke taak
Het grote publiek is van mening dat de eenvoudigste stap om de ecologische voetafdruk te verkleinen ander verpakkingsmaterialen is. Bijna niemand vraagt zich echter af wat erachter zit. Vooral in het geval van hardware draagt een goed ontworpen externe en interne verpakking voor veel gebruikers bij aan de hoogwaardige eerste indruk van een product. Dat betekent: het maakt niet uit waar een verandering begint, alles moet opnieuw worden ontworpen en bij een omschakeling moeten hele verpakkingslijnen opnieuw worden ontworpen en worden uitgevoerd.
Dat kost tijd en middelen en, last but not least, kost gewoon geld. Het gebruik van recyclebare materialen is lastig: aanvankelijk altijd duurder dan de gevestigde verpakking. “Vorig jaar durfden we deze stap te zetten”, zegt Sagl. “Gezien ons brede productportfolio zal het ombouwen van de verpakkingsprocessen en inhoud voor al onze bureautelefoons ongeveer twee jaar duren. In dezelfde periode moeten de kosten van deze wijziging weer op het gebruikelijke niveau komen. Een lange tijd, maar we verwachten dat dit zo’n 1,5 ton plastic per jaar bespaart.” Maar dat is niet alles: ook de interne verzending van Snom is uitgebreid. Vulmateriaal wordt gemaakt van aardappelzetmeel.
Een andere stap in de richting van het optimalisatie is de toekomstgerichte beslissing voor nieuwe productfamilies gerecyclede grondstoffen in te zetten. “Hier is de procesverandering nog uitgebreider, omdat geschikte recyclebare grondstoffen eerst moeten worden gedefinieert en verwerkt in de fabriek zoals we ze nodig hebben voor onze telefoons. Ergo, ze zouden ook hetzelfde niveau van veerkracht, maar ook dezelfde kwaliteit als nieuwe grondstoffen moeten hebben”, legt Sagl uit. Snom is hierin geslaagd: met de Snom 8xx-serie wordt bijvoorbeeld 20% van de grondstoffen die nodig zijn om de producten te vervaardigen, gerecycled.
De ondersteuning van de ontwikkeling van flora en fauna
De fabrikant draagt ook op andere manieren bij aan de bescherming van het milieu. Afgelopen november plantte het Snom-team uit Berlijn 3000 verschillende bomen in Saksen-Anhalt, dat wordt bedreigd door ontbossing. “We hebben er specifiek voor gekozen om geen monocultuur te gebruiken, zodat verschillende diersoorten kunnen profiteren van de nieuwe bomen”, zegt Sagl, die tot slot opmerkt: “Het zijn nog relatief kleine stappen, maar het bewustzijn is er – en er is een begin gemaakt.”