Cyberverzekering afsluiten wordt steeds lastiger

sombere trend in Amerika en Engeland

Volgens verzekeringsbroker en expert Marsh wordt het in 2023 lastiger voor bedrijven een cyberverzekering af te sluiten. De premies worden net als de eisen te hoog voor het bedrijfsleven.

Trendrapporten

Lloyds verzekeringDe melding van Marsh is te lezen in twee afzonderlijke trendrapporten. Daarin worden de Amerikaanse en Engelse markt beschreven. Op die laatste markt is de premie dit jaar al met 102 procent gestegen. De schade door met name ransomware is zo hoog dat het prijskaartje voor het afsluiten van een cyberverzekering nu dubbel zo hoog is. Een hogere premie is niet het enige, de dekking is ook beperkt.

Bedrijven betalen dus meer voor minder en daar blijft het niet bij. De eisen die vooraf worden gesteld zijn dit jaar verder opgeschroefd. Er worden daardoor minder nieuwe klanten geaccepteerd. Die trend zal nog wel even doorgaan is de verwachting. In beide landen wordt het gewoon steeds lastiger een cyberverzekering af te sluiten.

Dat is meer dan zomaar een “ongemak”. Bedrijven nemen een risico dat ze niet geheel kunnen overzien door onverzekerd te blijven. Sommige opdrachten mogen ze niet meer aannemen omdat klanten een dergelijke verzekering eisen. Die eis heeft alles te maken met de supplychain. Ketenpartners mogen elkaar niet meer blindelings vertrouwen. Ze moeten van klanten, auditors en soms zelfs overheidsinstanties zeer kritisch zijn naar de leveranciers.

Weinig optimisme

Marsh is weinig optimistisch over de toekomst. Het voorspelt dat de groep onverzekerde bedrijven zal toenemen en dat zij ook minder omzet zullen halen. De enige manier om daar het tij te keren is kunnen aantonen dat met de cybersecurity voor elkaar heeft. Als dat namelijk geregeld is kan de verzekeraar een premie op basis van een lager risico voorstellen en is een cyberverzekering weer iets minder onbetaalbaar.

Let wel: wat Marsh schrijft en suggereert heeft geen betrekking op de Nederlandse markt. Het afgegeven signaal is desalniettemin relevant omdat het laat zien wat er gebeurt als men cybersecurity een lage prioriteit geeft: Onbetaalbare verzekeringen en minder klanten.

Foto: Lloyds in Londen, de bekendste verzekeraar

Mobiele versie afsluiten