CTO Rodney Dellinger (Nokia) over Nederlandse datacentermarkt

‘Belang datacenters buiten Randstad groeit’

ITchannelPRO sprak met Webscale CTO Rodney Dellinger van Nokia over de Nederlandse datacentermarkt. Rodney stelt dat de toegang tot data gevolgen heeft voor alle geledingen van de samenleving. Van ziekenhuizen, veiligheid tot commerciële activiteiten. Data is een commodity zoals zuurstof, voedsel en water.

Rodney - Nokia september 2024Datacenters, hun klanten en toeleveranciers staan volgens Rodney voor een aantal uitdagingen, waaronder van het elektriciteitsnet, duurzaamheid, ruimtelijke ordening en groei in drukbevolkte regio’s zoals Amsterdam. Marktpartijen werken aan innovatieve oplossingen. Een voorbeeld daarvan is de betaalbare digitale netwerk- en datasnelweg waarmee Nokia en Duocast optische verbindingen aanleggen met de data met de snelheid van het licht. Deze snelweg ontsluit nieuwe gebieden in het land voor dataverwerking waardoor afstanden tussen Amsterdam Internet Exchanges en de Groningse datacenters in rap tempo afnemen.

Rodney wijst ook op het belang van de colocatie-datacentermarkt. “Buiten de regio Amsterdam zien we de datacenter-business toenemen. Veel bedrijven hebben lang gedacht dat alles buiten Amsterdam ‘ver weg’ is en dus een nadeel. Er zijn locaties buiten de Randstad waar geen elektriciteitstekorten zijn wat kansen biedt voor bedrijven om naar deze locaties uit te breiden’.

Loads verplaatsen

Gebruik maken van de kracht en ruimte van de regio’s is omgeslagen in een keihard voordeel. Onze klant Duocast speelt daarin een belangrijke rol. Het heeft een optische ring aangelegd tussen Amsterdam en Groningen. Die glasroute heeft nu een capaciteit van twee keer 400 Gbps, dus 800 Gbps in totaal, maar die zal op termijn worden uitgebreid tot 32 Tbps”, zegt Rodney. “’Klanten willen ze alle drie; kleine fysieke locatie, laag verbruik en weinig extra koeling. Als we gebruik kunnen maken van het nieuwste ontwikkelingen op het gebied van optisch transport, kunnen we aan deze eisen voldoen’.’

ESG en belang van netwerken

Als het gaat over de evolutie van de datacentersector, geeft Rodney aan dat dit de business van Nokia raakt. “Buitenstaanders denken bij de maatregelen die datacenters nemen vanwege de ESG-rapportages vooral aan servers. Connectiviteit is echter ook een component waar ze naar moeten kijken vanwege de rapportages.”

Klanten willen weten wat de kenmerken zijn van de switches die nodig zijn voor het bieden van de connectiviteit die nodig is om remote datacenters in diverse regio’s te verbinden. Wat zijn de specificaties van de switch en hoeveel stroom verbruikt deze? Rodney: “Het is heel eenvoudig: hoe kleiner de box, des te meer ruimte er overblijft in een rack voor servers en andere hardware die omzet opleveren. Maar voor een kleine box met een hoog verbruik of behoefte aan extra koeling, gaat dat verhaal niet op. Klanten willen alle drie; een kleine fysieke footprint, een laag verbruik en een geringe additionele koeling.”

Toename bandbreedte komende tijd

Na het imploderen van de internetzeepbel begin deze eeuw was er lange tijd geen sprake van spectaculaire groei in de vraag naar bandbreedte. Zelfs de eerste jaren met social media brachten weinig verandering. Dat veranderde toen video via de socials mogelijk werd. Dat heeft geleid tot de eerste explosie in vraag naar bandbreedte en dat gaat nog steeds door.

Een paar jaar terug heeft een tweede al langer bestaande toepassing gezorgd voor meer vraag naar bandbreedte. Teams, Zoom en andere online meetingtools waren tijdens de pandemie onmisbaar. Dat zorgde voor de tweede explosie van de vraag naar bandbreedte Nadat de pandemie onder controle was, is het gebruik niet gestopt en daardoor blijft de vraag naar bandbreedte toenemen.

Een andere categorie die zorgt voor veel vraag naar bandbreedte zijn streamingdiensten. Rodney: “We zien steeds meer aanbod van andere plekken dan de hyperscalers met een global footprint. Dat zal ook het geval zijn bij AI; de vierde aanjager van bandbreedteconsumptie.” Streaming en AI zijn dus aanjagers voor de business van datacenters in de regio, waar de buitenwacht tot nu toe nog niet zo bij stilstaat.

Nokia ziet niet alleen deze nieuwe diensten belangrijk worden, het bedrijf is ook vastbesloten ervoor te zorgen dat moderne datacenters aan de nieuwe vraag kunnen voldoen met toekomstbestendige netwerkoplossingen en partnerships met bedrijven zoals Duocast. Rodney antwoordt bevestigend op de laatste vraag of daarmee ook invulling wordt gegeven aan de term Edge datacenter. “Dat klopt, door bedrijven als Duocast worden de voordelen van datacenters verspreid in de regio (aan de edge van newerken dus) nu ook economisch haalbaar.”

 

Meer informatie? Neem contact op met Robin Verlangen van Duocast. Bel 050 2103 600 of stuur een e-mail naar r.verlangen@duocast.nl. Kijk voor meer informatie over de netwerkoplossingen van Nokia op www.nokia.com/networks.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine #04-2024)

Mobiele versie afsluiten