CoronaMelder spoort 1.300 besmette mensen zonder klachten op

De app CoronaMelder heeft tot nu toe 1.303 mensen gevonden die wel besmet bleken, maar op het moment van de melding (nog) geen klachten vertoonden. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 1 december kunnen mensen die geen klachten hebben, maar wel in de buurt zijn geweest van een positief geteste persoon, zich vijf dagen na dat contact laten testen. Een test is mogelijk na een waarschuwing van de CoronaMelder of als zij bij het onderzoek van de GGD in beeld komen.

CoronaMelder helpt

Het vinden van besmette mensen voordat zij klachten hebben, helpt in de strijd tegen het coronavirus. De bijdrage van CoronaMelder is hierdoor ook direct zichtbaar. De eerdergenoemde 1.303 mensen waren immers niet of pas later gevonden zonder de corona-app.

Mensen die (nog) niet in beeld zijn gekomen, kunnen anderen ondertussen wel besmetten, die op hun beurt ook weer anderen kunnen besmetten. Dat risico is een stuk kleiner als zij thuisblijven tot hun testafspraak en na een positieve testuitslag in isolatie gaan.

8,5 procent na waarschuwing positief

In totaal blijken sinds 30 november 4.600 mensen positief te zijn getest na een waarschuwing van de corona-app. Dat is bijna 8,5 procent van het totaal aantal mensen dat zich na een waarschuwing liet testen.

Dat percentage is lager dan het aantal dat uit de eerste cijfers in november naar voren kwam. Destijds bleek 12,5 procent van de waarschuwingen te duiden op een besmetting met het coronavirus, hoewel toen alleen met klachten getest kon worden.

Bron: Rijksoverheid

Mobiele versie afsluiten