Corona en de toekomst van de serverruimte

Door corona is het gebruik van clouddiensten toegenomen, maar dat betekent niet dat de eigen serverruimte versneld wordt uitgefaseerd.

Doorbraak van SaaS

cloudLockdowns en thuiswerken hebben geleid tot een explosieve groei van het aantal accounts voor Teams, Zoom en andere meetingtools. De meeste van dit soort programma’s worden vanuit de cloud aangeboden. Officepakketten waren als via de cloud te gebruiken, maar ook daar is sprake van fors meer gebruik. In nogal wat gevallen was een lokale oplossing niet van buiten, vanaf de thuiswerkplek, te benaderen. Dat corona de definitieve doorbraak van SaaS diensten betekent is wat dat betreft de waarheid.

Nut eigen serverruimte

Als de cloud nu echt is doorgebroken betekent dat ook minder vraag naar bestaande inpandige IT capaciteit. De eigen serverruimte zal kritisch worden bekeken. Menig CFO zal de vraag stellen wat daarvan nog de waarde is, sinds vorig jaar komt men toch ook uit zonder die ruimte intensief te gebruiken.

Het is de IT beheerder en waarschijnlijk ook de leveranciers die deze vragen te horen krijgen. Zij weten inmiddels dat overhevelen van processen en applicaties naar de cloud onvermijdelijk is. Onvermijdelijk is iets anders dan alles migreren. Als de situatie van de laatste 12+ maanden heeft aangetoond is het namelijk dat een “cloud only” benadering alleen in theorie werkt. Bedrijven die al langer bestaan dan een doorsnee start-up hebben legacy die in het beste geval tegen zeer hoge kosten naar de cloud kan.

Naar de cloud is onlogisch

In tijden van een pandemie fors te investeren in migraties naar de cloud is onlogisch. De druk op de eigen inkomsten zullen dat verhinderen. Waar mogelijk en wenselijk is maakt men meer gebruik van de cloud. Het tegenovergesteld is ook het geval. Als de cloud te duur (of te moeilijk) blijkt en er is nog eigen of colo IT capaciteit dan is een deel weer terugverhuisd.

Bovenstaande is in Nederland en andere landen het geval. De laatste periode is het IT landschap van bedrijven eerder meer complex dan simpel geworden. Links en rechts draaien applicaties en staat data opgeslagen. Vanuit compliance optiek is dat lastig, maar voor de meeste bedrijven lijkt het te werken.

Mix van IT

Die mix IT heeft al langere tijd een naam, het is een hybride cloud omgeving. De invulling van dat begrip is waarschijnlijk per bedrijf anders en lang niet elk onderdeel op de eigen IT landkaart is een echte cloudomgeving.

Verder is de mix van omgevingen aan verandering onderhevig. En hoewel sommige partijen het luidkeels ontkennne is er een zichtbare onderstroom van migraties terug uit de cloud. Compliance, security, complexiteit en kosten zijn daarvan de oorzaak. Zelfs het Uptime Institute probeert inmiddels die omvang van die stroom in kaart te brengen. Uit de cijfers die nu bekend zijn blijkt niet dat de corona pandemie het einde betekent van colo of de eigen serverruimte. Die twee hadden en hebben een eigen rol te vervullen in combinatie met externe cloudomgevingen.

Mobiele versie afsluiten