Een van de bekendste blogs voor storage heeft uitgevonden dat er wereldwijd op dit moment 200 verschillende SSD merken zijn. Het verschil het de HDD markt met maar drie fabrikanten is gigantisch. Wat dit enorme aantal ook aantoont is dat consolidatie en indikking van de markt dus net overal in de IT sector aan de orde is.
Consolidatie en minder keuze
Dat de IT sector over de volle breedte te maken heeft met consolidatie is voor iedereen zichtbaar. Fabrikanten van complete hardware nemen elkaar over. Dell en EMC en al heel vroeg HP en Compaq (2001) zijn daar bekende voorbeelden van. De overnames spelen ook bij de software makers, maar het gebeurt ook dat een hardware vendor een software maker opkoopt. Een variatie op dat thema is de consolidatie die vooral voor financierders wordt doorgevoerd. Ze kopen meerdere bedrijven uit een sector en brengen dat uiteindelijk samen onder een merknaam.
Voor de distributeurs en de resellers blijven er zo minder loketten over waar kan worden aangeklopt. Voor hen wordt het lastiger een breed en gevarieerd aanbod te voeren (gesteld dat ze dat willen).
Er is ook nog een andere reden waarom het aantal aanbieders, respectievelijk fabrikanten, afneemt. Niet iedereen kan het hoofd boven water houden. Zeker bij cloud diensten is de omvang van de start-up markt wel heel erg groot geweest. Daar zijn bedrijven failliet gegaan of last minute overgenomen. In een aantal gevallen is dat niet eens opgevallen omdat ze hier geen klanten hadden. De markt voor printers laat ook het beeld zien van minder aanbod en keuze. Daar speelt nog eens mee dat de vraag de afgelopen jaren hard achteruit is gegaan
De SSD markt
Er blijkt een marktsegment te zijn waar dit allemaal niet lijkt te spelen. Uitgerekend voor de SSD, de flash drager voor data,en een echt massaproduct is consolidatie echt niet aan de orde. Het aantal aanbieders groeit zelfs nog steeds. Er zouden 200 verschillende leveranciers zijn. Die maken natuurlijk echt niet allemaal zelf de complete SSD. Veel leveranciers nemen een OEM product af en laten dat van een eigen sticker voorzien. Zo simpel kan het zijn. Maar er zij er ook die componenten kopen en daar een eigen mix van maken. Met een dozijn of meer makers van firmware, die ook maatwerk leveren, is dat ook heel goed mogelijk.
Dat er op deze markt een paar zeer grote spelers zijn is algemeen bekend. Niemand kan buiten Samsung, Kioxia, Micron en SK Hynix heen. Ze maken de componenten, maar ook kant en klare SSD producten.
De lijst van 200 verschillende vendoren begint met AC&NC (USA) en loopt door tot Zotac (Hong Kong). Meer dan de helft van deze merken is niet via het reguliere kanaal in Nederland te leverbaar. Het aantal vendoren in 2018 lag een fors stuk lager, toen werden er 160 geteld.
De SSD markt laat in ieder geval zien dat consolidatie en indikking hier nu nog niet een vermindering van het aantal aanbieders veroorzaakt. Het is schijnbaar ook een markt die geen last ondervindt van de stijgende prijzen voor geheugenchips (NAND).