Connect: nieuwe breedbandbenchmark voor Nederland

3x "zeer goed" voor Ziggo, KPN en T-Mobile, Tele2 behaalt het overall cijfer "goed

GlasvezelHet internationale telecommunicatieblad Connect heeft voor het eerst een analyse gemaakt van de vaste breedbandverbindingen in Nederland. Deze evaluatie is gebaseerd op een crowdsourcing-methodologie, die inzichten verschaft over de werkelijke datasnelheden en latenties, die aankomen op de apparaten van de gebruikers. Vodafone-Ziggo is de algemene winnaar met het cijfer “zeer goed”. KPN en T-Mobile behalen dit cijfer ook, terwijl Tele2 binnenkomt met het algemene cijfer “goed”.

Crowdsourcing-methodologie

Hannes Ruegheimer, redacteur bij connect magazine: “De netwerkbenchmarks die we uitvoeren zijn zeer objectief en worden algemeen aanvaard als de de-facto industriestandaard. Dankzij een verfijning van de crowdsourcing-methodologie, was het voor ons mogelijk om de belangrijkste prestatie-KPI’s te analyseren.

Met 947 van de 1.000 punten en het cijfer ‘zeer goed’ wint Ziggo duidelijk deze benchmark. De operator laat over de hele linie zeer sterke resultaten zien, en ook met name in de categorieën van de actieve download en de passieve upload beoordelingen. KPN scoort 933 punten en komt daarmee op de tweede plaats, ook met het cijfer “zeer goed”. Het laat met name sterke resultaten zien bij de downloadbeoordelingen en bij de waargenomen latencies.

T-Mobile, exploitant van het gelijknamige vaste netwerk, staat op de derde plaats. Het behaalt nog steeds 910 punten en een algemeen “zeer goed” resultaat. Het scoort met name goed bij de beoordeling van de latenties in de klassen voor standaard- en high-end-gaming. Hoewel Tele2 nu eigendom is van T-Mobile, dragen de bijbehorende vaste verbindingen nog steeds hun eigen aanduiding, vandaar dat de resultaten apart worden gerapporteerd. Tele2-producten zijn echter niet langer te koop en het is de bedoeling dat bestaande klanten naar T-Mobile worden overgeheveld. Over het geheel genomen staat Tele2 op de vierde plaats met 750 punten, maar behaalt toch het cijfer “goed”, waaruit blijkt dat het bijzonder sterk is in de beoordelingen van de latentie.

Lokale resultaten

Naast de landelijke beoordeling heeft connect ook de lokale resultaten in de grotere Nederlandse provincies geëvalueerd. Met deze analyses kunnen inwoners van provincies die in de beoordeling zijn meegenomen, nagaan wat de beste keuze is. In Gelderland, Noord-Holland en Utrecht gaat Ziggo aan kop vóór KPN, terwijl Tele2 voorbij T-Mobile gaat.

In Limburg staat KPN voor op Ziggo terwijl T-Mobile op de derde plaats staat. Voor Overijssel gaat T-Mobile aan de leiding, gevolgd door Ziggo. De derde plaats wordt behaald door de lokale vast-net operator Caiway, die – om redenen van statistische robuustheid – alleen in Overijssel en Zuid-Holland in aanmerking is genomen. Daar wist Caiway beter te scoren dan Ziggo en KPN.

De analyse is gebaseerd op 3.048.708 steekproeven. Verzamelnd in 24 weken tussen half juli en eind december 2021 bij 53.000 aansluitingen.

Mobiele versie afsluiten