Column Thijs van den Ende – Niet nog een column over ChatGPT

Je kan geen blad openslaan zonder een veelvoud aan artikelen over ChatGPT tegen te komen. En terecht. Elke paar jaar komt er wel een trend bovendrijven die door de experts als the next best thing wordt betiteld. En dit is er weer zo eentje. Een gamechanger, een revolutie.

thijs van den ende (xelion)-400-202302In de afgelopen jaren hebben we er een hoop voorbij zien komen. De Metaverse in combinatie met Augmented Reality zou het gewone leven voor altijd veranderen. Blockchain was dé nieuwe standaard voor alle processen en de Cloud werd in 2008 al in het weekjournaal van Schooltv uitgelegd: meer mainstream wordt het niet.

2008 is nu al 15 jaar geleden. Een eeuwigheid op tech-gebied. Maar we kunnen nu toch wel zeggen dat de Cloud er is gekomen en dat we niet meer zonder kunnen. De verschuiving van on-premise naar Cloud is nog bezig, maar onomkeerbaar. In de IT is alles managed geworden, en dat bracht bepaalde bijverschijnselen met zich mee. Het gevoel van controle en veiligheid viel weg toen spullen niet meer in eigen huis en eigen beheer op een server konden draaien. Een product as a service betekent ook extra risico’s as a service.

Dit zie je terug in de hele markt, op gebied van vraag en aanbod. Een gemiddelde aanbesteding heeft minder vragen over de functionaliteiten dan dat er essays over hosting, security en AVG moeten worden aangeleverd. In ieder bestek mag je uitleggen welke ISO-certificaten je hebt, welke disaster recovery-plannen je allemaal hebt (laten) schrijven en of je GDPR en AVG-compliant bent. Werk waar voorheen twee man een volle week voor aan het typen waren. Tip: gebruik daar nou ChatGPT voor.

De gebruiker die van de aanbestede oplossing gebruik moet maken verdwijnt hiermee langzaamaan naar de achtergrond. Het moet secure, potdicht, AVG-proof en vooral in de cloud. Gebruiksvriendelijkheid is een mooie bijkomstigheid. Als je de security-officers maar bezighoudt.

Ik ontken niet dat er een veelvoud aan nieuwe risico’s ontstaat als alles in de cloud hangt, en dat moeten we serieus nemen. Maar vergeten we niet af en toe rekening te houden met de gebruikers van de diensten? Ik heb het nog even aan ChatGPT gevraagd: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten samenwerken. Maar hij is misschien bevooroordeeld!

 

Thijs van den Ende is Sales & Marketing Manager bij Xelion. Ondanks dat zijn commerciële rol voorop staat, probeert hij zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van technische ontwikkelingen.

 

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 02)

Mobiele versie afsluiten