Column Gert-Jan Duis

Peuk

foto-Gert-Jan-2021-400px`Mijn zoon is een luie puber. Ik kan dat met een gerust hart opschrijven, want ik weet dat hij toch te beroerd is om deze column te lezen. In een cocon van lamlendigheid brengt hij de jaren door waar ik nu een moord voor zou doen. Maar gelukkig zie ik voor het eerst openingen waar licht door begint te schijnen; een start in het ontdekken van de onbegrensde mogelijkheden die aan zijn voeten liggen. Gisteravond was zo’n moment.

“Pa, ik wil een eigen zaak beginnen… ” Hij zegt het zonder me aan te kijken, terwijl hij zijn TikTok door scrollt. Ik merk dat ik van binnen een klein vreugdehuppeltje maak. In een flits komen gedachten samen. Leve het einde van de lamzakkerigheid. Zou het iets met AI zijn? De kansen zijn eindeloos. Tuurlijk, er gaan genoeg banen verdwijnen. Ik zou niet meer voor arts studeren of een vertaalbureau beginnen, maar voor een creatieve en ondernemende geest is dit het moment om in te stappen. Ik geef ‘m groot gelijk. Nu doen. Goed gedaan. Ben benieuwd naar zijn plan. Verras me. Maak me blij.

“Hey, wat gaaf man!”, zeg ik. “Wat voor zaak wil je beginnen?”

Hij kijkt even verveeld op van zijn scherm. “Een tabakszaak. Vapes en sigaretten. Als je dadelijk geen peuken meer kan kopen bij de supermarkt of de pomp, wordt het daar teringdruk. Ik ga binnenlopen, pa.”

Mijn zoon scrollt verder. Ik zie een tevreden grijns. En ik wil het liefst meteen naar bed en het dekbed tot over mijn hoofd trekken. Hij legt zijn telefoon neer en loopt naar buiten. Om een sigaret op te steken. Nog zoiets. Hij kijkt me aan en steekt een duim omhoog. Daarna krijg ik de knipoog met de strekking ‘dat jij daar niet aan hebt gedacht hé, ouwe?’

Hij heeft gelijk. Ik was er niet op gekomen.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2024 #01)

Mobiele versie afsluiten