Column Ernst Veen: Feestdagen voor de cybercrimineel

Criminelen gaan mee met hun tijd. Door corona zijn er minder kansen voor traditionele inbrekers, maar webwinkels groeien als kool. Dat biedt veel kansen voor cyberoplichters. Zeker in aanloop naar de feestdagen.

 

Ernst-Veen TesorionVeel mensen zijn moe, gehaast en gestrest als de kerstvakantie nadert. Op hun werk moeten ze een eindsprint trekken en tegelijk is er nog van alles te regelen voor de feestdagen. Geen wonder dus dat hun waakzaamheid afneemt. Cybercriminelen maken daar graag misbruik van. Ze bouwen bijvoorbeeld een webwinkel vol bodemprijzen, maar leveren natuurlijk niets. De politie heeft een openbare lijst van momenteel 182 ‘malafide handelspartijen’ zoals nl-games*.com, sprintdeals*.nl en alle-koopjes*.nl. Er zijn zelfs nepsites die een grote retailer levensecht kopiëren. Maar die sites stelen alleen je betaalgegevens. Of je komt terecht bij een concurrent. Of een pornosite.

 

Nepmailtjes

Vaak werken de oplichters met phishing-mails. Uiteraard moet de ontvanger snel reageren: klik hier! Maar als je vervolgens je privé- en betaalgegevens achterlaat, gaat een crimineel ermee aan de haal. En dan zijn er de mailtjes van DHL of Post.nl: ‘Je bestelling is aangekomen’. Je moet alleen even invoerkosten betalen. Ook die phishing-mails bevatten zulke links. Soms proberen ze je zelfs een app te laten downloaden. Uiteraard om daarmee toegang te krijgen tot de gegevens op je telefoon of PC.

Tips

Daarom zes simpele tips voor de decemberinkopen:

  1. Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is hij waarschijnlijk nep.
  2. Laat je niet opjagen: check eerst of het bericht klopt.
  3. Klik niet op een link, maar ga rechtstreeks naar de website van het bedrijf, als je de url kent. Of bel of mail ze om het bericht te checken.
  4. Check of een onbekende aanbieder betrouwbaar is. Let hierbij op keurmerken zoals Thuiswinkel.org en check deze. Kijk op de politielijst. Of Google de bedrijfsnaam plus ‘klacht’, ‘review’ of ‘scam’. Let verder op slordigheden in de tekst. Vooral op vervolgpagina’s, want bij de homepage doen de criminelen nog wel hun best.
  5. Betaal met je creditcard. Of betaal pas bij levering.
  6. Ga ruim van tevoren online shoppen. Want je weet maar nooit wat er kan misgaan. Of… ga gezellig ouderwets de stad in voor de decemberinkopen. Want dan weet je wat je krijgt en hoef je niet te wachten. En na die eindeloze lockdown gun ik de winkeliers ook wel een fijne kerst.

 

Ernst is Marketing Manager bij Tesorion. Hij heeft het veel over innovatie, cybersecurity, cloudcomputing, cyberresilience en security-awareness.

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 4)

Mobiele versie afsluiten