Cijfers over gebruik en acceptatie van multicloud

Van multicloud spreekt men als applicaties en data bij verschillende cloudaanbieders staan en onderling kunnen communiceren. De behoefte daaraan zou groot zijn, net als de acceptatie.

Idee achter multicloud

Het idee achter het begrip multicloud is duidelijk niet alleen door de techniek ingegeven. De invloed van marketing en commercie is duidelijk zichtbaar. Door te pleiten voor het gebruiken van meerdere clouds en daar de voordelen van te benoemen is geprobeerd de groei van een hyperscaler af te remmen.

Wie de antwoorden op vragen van HashiCorp ziet dat dat laatste is gelukt. Multicloud als methode om er voor te zorgen dat niet iedereen alles bij een hyperscaler neerzet werkt. 88 procent maakt weliswaar nu of in de nabije toekomst gebruik van de marktleider, maar dat percentage groei niet meer.

Ook Alibaba

Er is ook duidelijke sprake van sectoren die deze aanbieder bewust mijden. Vooral sectoren die concurrentie ondervinden van de e-commerce activiteiten van het bedrijf achter die cloudgigant willen hun data daar niet stallen. Zij kiezen eerder voor Azure en GCS. Een andere aanbieder die veel wordt genoemd is Alibaba. In Europa verwacht 14 procent binnen twee jaar ook daar een deel van de applicaties en data onder te brengen.

Werkt multicloud?

Bedrijven kiezen voor multicloud om niet te afhankelijk te zijn van een aanbieder. Ze doen het ook omdat het voor bepaalde oplossingen logischer gebruik te maken van een specialistische cloudaanbieder. Als derde factor zijn er de kosten. De marktleider levert duidelijk niet voor alles de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Deze argumenten worden ook bij de rondvraag van HashiCorp veel genoemd. Dat suggereert dat men in de regel echt wel werk maakt van het uitstippelen en uitrollen van een multicloudbeleid. Toch is maar 53 procent van mening dat de gestelde doelen zijn gehaald of te realiseren zijn met de huidige multicloud aanpak. 18 procent heeft de doelen niet gehaald, voor de rest 29 procent is het nog niet duidelijk.

Conclusie

Het begrip multicloud is bekend, acceptatie en gebruik zijn evident. De tevredenheid is echter nog onder de maat. Dat heeft deels interne oorzaken, maar ook bij de leverancierskant kan het beter. Welke oorzaken dat zijn is terug te lezen in deze online presentatie.

Mobiele versie afsluiten