Het is een ritueel dat elk kwartaal speelt: IDC, Canalys en Gartner presenteren cijfers over de pc-markt. De volgorde van de persberichten is altijd het zelfde en ook deze keer ziet dit trio niet dezelfde ontwikkelingen.
Koppen
De titels en intro’s van de persberichten zijn niet gelijk. Bij een bureau wordt duidelijk meer aandacht besteedt aan clickbait, terwijl de anderen het percentage van gemeten krimp, dan wel groei laten zien.
Geringe verschillen
IDC komt tot de grootste dip in shipments op jaarbasis (-2,4%), Gartner houdt het op -1,3% en Canalys op +1,3%. De verschillen zijn opvallend gering. Door ergens een paar containers met desktops dubbel te tellen is dat verschil al te verklaren.
De geciteerde analisten van de bureaus wijzen op regionale verschillen en de seizoensinvloeden. Dat doen ze elk kwartaal weer. Minder uitgesproken duidelijk zijn ze als het gaat om het effect van AI of het uitfaseren van Windows 10 te verklaren. Het komt er op neer dat ze liever naar een punt in de toekomst wijzen dan met concrete onderbouwingen de huidige tegenvallende pc-markt te verklaren.
Groei of krimp van rond de een procent is iets schreeuwt om een goede uitleg. Doet de pc-markt na drie kwartalen van hogere groei een stapje terug of is dit een indicatie voor iets anders.
Nederland
Omdat de cijfers die dit trio publiceert gaat over shipments naar alle landen heb je er als wederverkoper in Nederland eigenlijk heel weinig aan. Als volgens een partij het aantal shipments bestemd voor China met tien procent afnam kan er nog steeds sprake zijn van meer containers richting Nederland.
Apple – appels en peren
De cijfers over het marktaandeel van producenten en de globale pc-markt zeggen weinig waar de handel in Nederland wat aan heeft.
Maar om een totaal andere reden is het wel interessant. Gartner ziet een plus van 3,5% voor Apple shipments, terwijl Canalys -17,5% noteert en IDC zelfs -24,2%. Bij zulke grote verschillen voor een grote beursgenoteerde speler moet je je wel gaan afvragen op welke data deze partijen zich baseren. Hebben ze het ongeveer over hetzelfde of is deze cijfers van de pc-markt naast elkaar leggen appels met peren vergelijken?