Cavell Research: ‘Hosted Voice groeit 30% groei per jaar’

De Nederlandse Hosted Voice-markt is met zo’n 820.000 seats de best ontwikkelde binnen Europa. Volgens het rapport Hosted VoIP in Nederland van Cavell Benelux Research is er vanaf 2016 een groei van ruim 30% per jaar te verwachten voor Cloud Telefonie.

Door Rob Kurver, Cavell Benelux Analyst

Vooral het MKB heeft in Nederland de weg naar Cloud Communicatiediensten al goed gevonden. De komende jaren wordt een groei van ruim 30 procent per jaar verwacht en zullen bestaande en nieuwe aanbieders ook de SOHO en MKB+ markten ontsluiten, terwijl tegelijk onder de huidige providers de nodige consolidatie te verwachten valt onder toenemende druk van concurrentie.

Dit blijkt uit het eerste Benelux-onderzoek van de Cavell Group eind 2015. Net als in Engeland, waar Cavell al 10 jaar deze markt in kaart brengt, is Cloud Telefonie met name in het MKB (10-49 seats) goed vertegenwoordigd.

In het onderzoek is gesproken met providers en vendoren en zijn maar liefst 65 providers van Hosted Voice-diensten in kaart gebracht, die elk een eigen platform beheren. Van deze 65 providers bedienen de 10 grootste zo’n 75 procent van de markt, met minstens 10.000 seats elk. Hoewel de meeste providers een zelf ontwikkeld platform hebben, maken de meeste grotere aanbieders gebruik van een standaard platform van partijen als BroadSoft of Cisco. Blijkbaar weegt het commerciële voordeel van een uniek eigen platform niet op tegen de extra inspanningen om zo’n platform te ontwikkelen.

Nu voice steeds meer commodity wordt en de grotere platformen en providers steeds meer UCC-functionaliteiten (vastmobiel, video, contactcenter) toevoegen zal het voor met name de kleinere providers met eigen platformen steeds lastiger worden om soortgelijke investeringen te doen. Naar verwachting worden providers steeds meer gedwongen te kiezen voor een duidelijke rol, ofwel platformontwikkelaar ofwel dienstenleverancier, en zal ook dit onderdeel worden van de verdergaande consolidatie van de markt. Kleinere partijen met eigen platform kunnen hierbij worden overgenomen door de grotere met standaardplatformen, of door buitenlandse partijen die de Nederlandse markt op willen.

Markten

Met name in de MKB-markt (10-49 seats) is in Nederland Hosted Voice al erg ingeburgerd. Hiervan heeft Nederland er relatief veel in vergelijking met sommige andere landen, en dit is ook de markt waar resellers en IT-dienstverleners het meest actief zijn. Voor kanaalpartners is de MKB+ markt (50-249 seats), die iets complexer en behoudender is, nog een interessante groeimarkt de komende jaren.

Maar de grootste Hosted Voice-opportunity ligt toch wel in juist de kleine bedrijven (SOHO, 2-9 seats) en grootzakelijke markt. Dit zijn markten die lastiger via het kanaal bediend kunnen worden maar online danwel met direct sales bediend moeten worden. In 2016 verwacht Cavell dat operators als KPN en Ziggo actiever worden op de SOHO-markt, deels met eigen oplossingen en deels met Office365. De strijd om de grote klanten zal naar verwachting juist tussen partijen als Microsoft en ThinkingPhones plaatsvinden, en ook hier hebben de incumbents zoals KPN enorme kansen mits ze hun proposities tijdig aanpassen aan de wensen van de markt. Als ze daar niet in slagen gaan ze hier juist de komende jaren enorme aantallen klanten verliezen die van traditionele telefonie op cloud gebaseerde oplossingen overstappen.

Groei in Cloud Telefonie

Alle onderzochte providers geven aan de komende jaren verdere groei van de markt te verwachten, waarbij 27 procent denkt dat prijzen zullen zakken en 64 procent aangeeft te verwachten dat de prijzen gelijk zullen blijven. Cavell verwacht dat dit naast lokale consolidatie met name ook nieuwe internationale aanbieders zal aantrekken. Vooral voor de grotere Amerikaanse aanbieders, die flink kunnen en willen investeren in groei, is Nederland nu een interessante springplank naar Europa aan het worden. Partijen als Microsoft (Skype for Business) en ThinkingPhones zijn hier al actief, maar Cavell verwacht dat ook partijen als RingCentral, Shoretel, NFON, Mitel en BT Global de Nederlandse markt (serieuzer) gaan betreden, deels door overnames.

Tegelijk heeft de Nederlandse markt een aantal platformen voortgebracht, zoals Xelion en Kwebbl, die steeds meer internationaal acteren. Nederlands leidende positie binnen Europa biedt ook deze partijen interessante kansen in traditionelere markten zoals Duitsland, Frankrijk of Zuid-Europa. Cavell zal de komende maanden ook haar research over deze markten in verschillende vormen uitbrengen en helpt ambitieuze partijen met advies en consultancy om nieuwe markten te betreden.

Het rapport Benelux VoIP Research van Cavell Group is voor 300,- euro te bestellen via www.cavellgroup.com.

Mobiele versie afsluiten