Canalys: 280 miljoen 5G-smartphones verscheept in 2020

Er zijn in 2020 wereldwijd 280 miljoen 5G-smartphones verscheept. Dat schrijft marktonderzoeksbureau Canalys in een forecast. Het totale aantal verscheepte smartphones zal dit jaar, mede door corona, met 10,7 procent dalen vergeleken met 2019. Voor 2021 verwacht Canalys een heropleving met een volumegroei van 9,9 procent en een totaal volume van 1,3 miljard smartphones.

Het merendeel van de 5G-smartphones, 62 procent, is bestemd voor de regio Groot-China. Op grote afstand volgen Noord-Amerika (16 procent) en de EMEA-regio (11 procent). 

Canalys verwacht snel herstel 

Volgens Canalys is er sprake van een snel herstel van de smartphonemarkt, vooruitlopend op een herstel van de economie en retailverkopen. In de periode na het verlichtn of opheffen van lockdownmaatregelen tegen corona in de meeste landen hebben smartphoneleveranciers veel nieuwe producten gelanceerd, gecombineerd met intensieve marketing- en verkoopcampagnes. Het verbeteren van de aanvoerketens, heropening van winkels en van productiecapaciteit hebben ook allemaal voor een opleving van de smartphone-markt gezorgd. Zeker in de tweede jaarhelft, met zijn kerstperiode, zal 5G zorgen voor een extra verkoopstimulans.

Doorbraak op massamarkt 

In steeds meer landen (waaronder in Nederland) zijn inmiddels 5G-netwerken actief. 5G-smartphones zijn ook snel aan het doorbreken op de massamarkt, vooral in China. Daar lanceerde producent Realme met de V3 de eerste 5G-smartphone onder de 150 dollar. Vanwege de omvang van de Chinese markt zal een doorbraak hier ook de beschikbaarheid van goedkope 5G-smartphones elders versnellen. 

Zo zijn er in Europa al redelijk gunstig geprijsde 5G-devices verkrijgbaar, zoals de Motorola G 5G Plus en de Xiaomi Mi 10 Lite 5G. In veel door Apple gedomineerde markten, zoals het VK, is er een groot aantal klanten dat bereid is te wachten op een iPhone met 5G. 

Onzekerheid over Huawei 

Een probleem voor mobiele operators in Europa op het gebied van 5G is de aanhoudende onzekerheid rond Huawei, aangezien het steeds waarschijnlijker wordt dat beperkingen in de toeleveringsketen het volumepotentieel zullen belemmeren. Er werd lang verwacht dat Huawei een belangrijke rol zou spelen bij de acceptatie van 5G-smartphones. Andere merken zoals Xiaomi, Oppo en TCL positioneren zichzelf nu echter al om een eventueel vacuüm op te vullen. 

Wel zal de gemiddelde average selling price’ voor 5G-smartphones in Europa wegens de dominantie van Apple en Samsung relatief hoog blijven: 765 dollar in 2023 en 477 dollar in 2024. 

BronCanalys

Mobiele versie afsluiten