Caiway en Delta eigenaar EQT brengt SUSE naar de beurs

SUSEHet Zweedse EQT, in Nederland vooral bekend als eigenaar van Caiway en Delta, wil op korte termijn SUSE naar de beurs brengen. SUSE, meer dan alleen een Linux aanbieder, zou zo’n $7 miljard waard kunnen zijn. Dat illustreert dat Linux allang de fase van een OS voor hobbyisten is gepasseerd.

SUSE opgericht in 1992

Toen EQT zich enkele jaren terug ontfermde over SUSE was dat feitelijk de vierde keer in 15 jaar tijd dat het bedrijf een andere eigenaar kreeg. Sinds de oprichting in 1992 tot begin van deze eeuw en de overname door Novell was het zelfstandig. Deals met onder andere Compaq zorgde voor naamsbekendheid en vertrouwen in de zakelijke markt. Als deel van Novell bleef dat zo tot 2010.

In dat jaar werd Novell zelf overgenomen. SUSE belandde via een omweg bij Attachmate dat het in de etalage zette. Toen nam EQT het roer over. In al die jaren zijn de naam en het logo ongewijzigd gebleven. Het onderscheid tussen de professionele Linux versie en de niet commerciële versie is altijd gehandhaafd.

Containers en cloud

Maar Linux zoals SUSE in 2004 leverde bestaat niet meer. Het OS is natuurlijk veel verder ontwikkeld. Wat ook is veranderd bij SUSE is het portfolio. Tegenwoordig draait alles om containers en de cloud.

Een bedrijf dat daar ook veel van weet is Red Hat. Het een jaar jongere bedrijf heeft een succesvolle beurnotering gekend tot de overname door IBM. IBM heeft het bedrijf overgenomen omdat het niet op eigen kracht uit de problemen kan komen. De loden last van legacy drukt te zwaar op Big Blue. Dankzij Red Hat is het nu al enige kwartalen in staat de cloud omzet te laten groeien.

Dat scenario is uiteraard ook wat EQT voor ogen staat. Eerst gaat SUSE naar de beurs en daarna zal een hardware of software vendor dat de stap naar containers en cloud wil moet maken een bod uitbrengen.

Caiway, Delta en datacenters

De ontwikkelingen rond SUSE zijn zeer internationaal. Of de opbrengsten van die beursgang tot meer activiteiten van EQT in Nederland zullen leiden is desondanks een logische vraag.

Caiway en Delta zijn als Delta Fiber Nederland 100 procent eigendom van de Zweden. Veel meer koopbaar aanbod van glasvezel is er niet in de markt. Wat EQT wel kan doen is een volgende stap in de datacentermarkt zetten. Vorig jaar heeft het Edgeconnex overgenomen, dat met een vestiging op Schiphol Rijk aanwezig is. Een deel van de IPO opbrengst zou in theorie kunnen worden gebruikt om die locatie verder uit te breiden.

Mobiele versie afsluiten