Het EK2024 is voorbij, voor Bundesnetzagentur reden een tipje van de sluier op te lichten en bekend te maken welke controles op het gebruik van frequenties het heeft doorgevoerd. Dat is best een leuk verhaal geworden.
BNetzA – RDI
Bundesnetzagentur is de Duitse tegenhanger van RDI. De organisatie houdt op een heleboel toezicht, waaronder het gebruik van frequenties. Het EK2024 is voor BNetzA, zoals de organisatie ook wordt genoemd, een drukke periode geweest.
Door heel Duitsland waren specifiek voor het organiseren van het voetbalevent 5.000 (geen typefout!) frequenties kortstondig in gebruik. Gebruikers hadden exclusief recht op een afgeschermd deel voor maximaal 30 dagen.
Beton
De gebruikers waren niet alleen de radio en tv bedrijven die voor het uitzenden signaal nodig hebben en voor de onderlinge communicatie. Een voorbeeld dat BNA noemt zijn de cateringbedrijven in de stadions. Door al het beton is het bereik van lang niet elk device daar acceptabel. Stadions hebben ook nog eens kelders en garages. Dat zal best wel een extra horde zijn geweest.
Aan het werk
BNA was met 130 medewerkers in de weer alle locaties te controleren, vooraf, tijdens en na een event. Die grote groep had niet alleen pen en papier bij zich, maar vooral ook meetapparatuur. Bij het artikel op de BNetzA site staat een foto van een medewerker met meetapparatuur in een vol stadion tijdens een EK2024 wedstrijd. Daarachter zal vast een heel verhaal zitten.
Stel je bent geen voetbalfan en je moet van je werkgever daar aanwezig zijn. Dat is nog tot daar aan toe, maar hoe ga je daar geconcentreerd je werk doen? Voetbalfans en stilte is immers een onmogelijke combinatie. BNA zegt daar wel iets over. De metingen vonden plaats in het hele stadioncomplex en naarmate het begin van de wedstrijd nadert was dat steeds makkelijker. De pers is dan al in de hokjes verdwenen, de cateringmensen staan achter de bars en de duizenden fans zitten op hun plek. Voorafgaand de wedstrijden, tijdens de rust en achteraf was dat een heel ander verhaal.