BT, British Telecom, trekt met ingang van het nieuwe jaar de stekker uit het 3G netwerk. Dat gebeurt niet in een keer, maar gefaseerd. Per maart is die techniek dan nergens meer beschikbaar. Hoe gaat het eigenlijk met de die uitfasering in Nederland?
Gebruikerskant
3G problematiek zit niet bij de infra maar aan de gebruikerskant. Het verkeer dat nu nog over 3G loopt kan worden geanalyseerd en daarmee kunnen soorten gebruikers worden geïdentificeerd. Op die manier kunnen M2M aanbieders en dergelijke in kaart worden gebracht. Zij zullen dan hun klanten moeten benaderen met een upgrade aanbod.
Veel moeilijker is het eindgebruikers, consumenten, te traceren en benaderen. Los van alle privacy issues die er kunnen zijn, er is een groep die de mobiele verbinding zo spaarzaam gebruikt dat ze te makkelijk over het hoofd worden gezien. Tel daarbij dat de Britse eilanden gebieden kennen waar amper iemand woont. Daar kan een 3G verbinding meer waard zijn dan een 4G, laat staan 5G.
Vodafone hanteert op de Britse eilanden een vergelijkbaar schema voor het uitfaseren van 3G. Begin januari kan het er dus een toename van het aantal klachten bij telco’s en toezichthouders ontstaan.
Nederland
De melding van BT is reden naar Nederland te kijken. Hoe is de uitfasering van 2G en 3G hier gelopen? Dat proces is in Nederland nog duidelijk niet afgesloten. Een blik op de antennekaart leert dat de 3 telco’s samen nog meer dan 10.000 2G opstelpunten, masten, actief hebben. T-Mobile Odido heeft er nog een paar dozijn, dus die hebben de afbouw bijna afgerond. Het omgekeerde is zichtbaar bij 3G. KPN heeft nog een dozijn actieve punten, maar Odido nog bijna 5.000. Vodafone heeft alles met 3G al uitgezet.
Met zulke aantallen is het uitgesloten – nog los van de vraag of het wenselijk is – dat Nederland per 2024 een 4G en 5G only land zal zijn, waar 2G en 3G only toestellen onbruikbaar zijn.