Bod uit september 2019
Ruim een halfjaar geleden maakten ARM en NVIDIA bekend dat de laatste een bod van $40 miljard ging uitbrengen op de eerste. ARM is de enige en laatste Britse chipsmaker. De aandelen zijn in handen van Japanse, dat er indertijd $33 miljard voor betaalde. De bank kan de opbrengst goed gebruiken. Het heeft grote verliezen geleden op onder andere WeWork.
Voor NVIDIA zou de deal ook welkom zijn. De chipsmaker zou niet alleen nog groter worden, de breedte van het portfolio zou verder toenemen. ARM is een zeer belangrijke speler voor onder andere producten gericht op autonoom rijden, gezondheidszorg en robotics.
Zoals gebruikelijk bij dit soort omvangrijke deals heeft koper NVIDIA toezeggingen gedaan. Het HQ en R&D centrum van ARM zouden in Cambridge blijven. De Britten hoefden dus niet te vrezen voor de werkgelegenheid.
Veel veranderd
Maar sinds de eerste berichten is er veel veranderd in de wereld. De impact van handelsoorlogen is duidelijk zichtbaar. De Britten zijn ook uit de EU gestapt en zijn daardoor de toegang tot veel research projecten verloren. Als recent ongemak is er nog het schijnbare wereldwijde tekort aan chips. Of dat tekort reëel is kan betwijfeld worden, maar in ieder geval is wel duidelijk dat de prijzen fors zijn gestegen en dat leveringen vertraging oplopen.
Londen is door al die veranderingen voorzichtig geworden. Het heeft nu nog de kennis en de faciliteiten van ARM en beiden zijn dus heel belangrijk. NVIDIA totale zeggenschap geven over ARM lijkt daarom nu een probleem, terwijl er een half jaar geleden geen vuiltje aan de lucht was.
ARM en de nationale veiligheid
Londen zegt nu het plan voor de verkoop van ARM aan NVIDIA te beschouwen als een daad die “the interests of national security” schaadt. NVIDIA is verbaasd en zegt mee te werken met de overheid om de zorgen over de nationale veiligheid en ARM weg te nemen. Beleggers wisten zich direct na het bekend worden geen raad. Het aandeel verloor, maar krabbelde weer redelijk snel overeind.
Daarbij is de beursvloer waarschijnlijk een van de belangrijkste slachtoffers van het Britse besluit. Als nationale overheden chips fabricage en ontwerp strategische onmisbaar vinden is het onvermijdelijk dat ook andere deals moeilijker gaan worden. Daarmee komt een deel van de dynamiek die de IT sector het laatste decennium heeft gekenmerkt in het gedrang.