Volgens Engelse tech publicaties heeft de regering in Londen het bedrijfsleven gevraagd meer gebruik te maken van de cloud. Dat zou helpen de 2030 en 2050 milieudoelstellingen te realiseren. Het is absoluut een bijzondere uitspraak die het nalezen waard is.
Kennisplatform
Cloud
De volgende stap is kijken wat er precies is gezegd over de cloud. Ook dat is makkelijk te vinden. Het MKB in het Verenigd Koninkrijk heeft te horen gekregen dat zij tegen 2050 CO2 neutraal moeten zijn. Ieder bedrijf, voor elk type dienstverlening en ongeacht de omvang. Een kant en klare oplossing die voor iedereen voldoet is er niet. Dat geeft het platform direct toe.
Wat het ook zegt is dat voor bepaalde onderwerpen er wel een universele oplossing lijkt te bestaan. Het gaat bijvoorbeeld op voor IT. Daarom is er het advies: “consider moving more of their on-premise IT infrastructure to the public cloud instead of continuing to house it within their own private datacentres.” (bron)
Eigenaardig
Het idee is dus dat het MKB meer gebruik moet gaan maken van publieke clouddiensten in plaats van te kiezen voor eigen oplossingen in eigen datacenters. Het achterliggende idee is daarbij dat een hyperscaler door de schaalgrootte veel energie efficiënter kan werken en eerder CO2 neutraal kan zijn dan een on-premise oplossing. Een zo krachtig pleidooi voor specifiek publieke clouddiensten is best eigenaardig
Wat minstens zo eigenaardig overkomt is de oproep kritische te kijken naar alle data die nu on-premise staat. Alles wat weg kan moet maar weg, want dat maakt de migratie naar de cloud eenvoudiger is het advies.
Verkeerd advies over de cloud
Waarschijnlijk zullen deze adviezen veel terechte kritiek hebben opgeleverd. Een deel van het verhaal klopt. Een groter datacenter kan eenvoudiger komen tot een goede eco-footprint dan een inpandige serverruimte. Maar de groep die daaraan voldoet is groter dan de paar hyperscalers waarnaar het Britse MKB nu wordt gestuurd.
Wat helemaal vreemd overkomt is het advies de digitale data archieven maar uit te dunnen. Er zijn veel redenen waarom dat ongewenst is.
In Nederland zijn datacenters niet altijd blij met de aandacht van de ministeries en de pers over de footprints. Maar men zal waarschijnlijk blij zijn dat we hier geen regering hebben die de publieke cloud op een vergelijkbare wijze promoot.