De Britse Barclays bank heeft een paar dagen terug de zakelijke klanten gewaarschuwd voor een nieuwe serie scams. Schijnbaar zijn er genoeg indicaties die hinten op een hausse van scams naar aanleiding van Brexit. Het is goed dat de bank daarvoor waarschuwt. Een dergelijke melding van Nederlandse banken is nog niet gesignaleerd.
Steeds meer scams
Het aantal scams neemt niet alleen bij de Britten, maar ook in Nederland nog steeds toe. De methoden worden (helaas) steeds beter. Het aantal onderwerpen vertoont ook een stijgende lijn. Dit jaar is er erg veel te doen geweest om scams rond het onderwerp Covid-19. Cybercriminelen probeerden met mails en/of valse websites over dat onderwerp natuurlijk achter belangrijke gegevens te komen. In meerdere gevallen werd ook direct geprobeerd toegang tot bank gegevens te krijgen.
Banken, toezichthouders en politiediensten hebben dit jaar de handen vol gehad aan het onderdrukken van dit soort scam campagnes. In Nederland moest (en moet) ook nog steeds veel aandacht worden besteed aan de WhatsApp fraude.
Cybercriminelen profiteren
Die hoge druk komt cybercriminelen goed uit. Als iedereen alert is op WhatsApp valt misschien een nieuwe vorm van online oplichting, bedrog, fraude en ID diefstal minder snel op. Dat is precies waarvoor Barclays bank nu waarschuwt.
Brexit is onvermijdelijk en de harde datum is dat ook. Dat betekent dat het Britse bedrijfsleven nog maar een paar weken de tijd heeft veel te regelen. De kans dat ze dan achteloos op een mail klikken die lijkt te zijn gestuurd door de douane, bank helpdesk of de belastingdienst is groot. Daar waarschuwt Barclays dus voor.
Domeinnamen
Waarop Barclays de waarschuwing precies baseert is niet genoemd. Met een paar klikken valt echter makkelijk zien dat er talloze domeinnamen zijn geregistreerd die waarin het woord Brexit is verwerkt. Er is ook een toename van namen waarin de afkortingen voor de Britse belastingdienst en douane is verwerkt.
Opletten Nederlandse IT sector
De Britten moeten dus extra opletten de komende periode. Maar geldt dat verhaal eigenlijk ook niet voor Nederland en de rest van de EU? Het is tot nu toe er stil. Vergelijkbare waarschuwingen van banken, de overheid of security vendoren zijn er nog niet. Ze zijn echter wel nodig, de verdachte domeinnamen kunnen immers ook gebruikt worden voor aanvallen op Nederlandse ondernemers. Omdat de Nederlandse IT sector veel zaken doet met Britse vendoren, distributeurs en supportcentra is een waarschuwing voor Brexit scams hier dus echt wel op zijn plaats. Het is namelijk niet de vraag of Brexit scams op de Nederlandse markt verschijnen. Het is de vraag wanneer.