Boodschap ACM : Wie het te bont maakt verliest zijn domeinnamen

Vrijdag publiceerde de ACM een mededeling over een besluit uit maart waarmee domeinnamen zijn doorgehaald. De toezichthouder geeft in de melding aan dat het een primeur is. Niet eerder is een ondernemer op deze manier zijn domeinnamen kwijtgeraakt.

Dwangsom na klachten

jurdisch rechtszaak rechtspraakHet gaat hierbij om een zaak die al jaren speelt. Een “ondernemer” biedt online producten aan tegen uiterst aantrekkelijke prijzen. “If it sounds too good to be true” gaat hier ook op. Consumenten krijgen na betaling de goederen niet, of pas na heel lang aandringen en aangiftes.

Het “businessmodel” van de ondernemer is voor ACM reden geweest stappen te nemen. Aanvankelijk probeerde men het over de vriendelijke as van informele contacten. Omdat dit niet leidde tot een afname van de klachten is de minder vriendelijke route ingeslagen.

ACM naar de rechter

ACM heeft de ondernemers een dwangsom opgelegd om het daarmee te dwingen zijn leven te beteren. Dat maakte evenmin indruk. In maart van die jaar is ACM naar de rechter gestapt. Die gaf ACM toestemming van SIDN te eisen dat de domeinnamen van deze handelaar uit de lucht worden gehaald. Het idee daarbij zal zijn dat zonder websites er geen nieuwe schade kan worden aangericht.

SIDN, niet de registrar of hoster

Bijzonder is dat SIDN, die geen partij is in al deze gevallen van oplichting en bedrog, wordt verplicht iets te doen. Het wettelijk kader daarvoor is aanwezig en door de rechter getoetst en goedgekeurd. Dit is echt een paardenmiddel, want logischer zou zijn bij de hoster aan te kloppen. Omdat de “ondernemer” gebruik maakt van Cloudflare is het voor ACM zo goed als onmogelijk de hoster te traceren.

ACM schrijft ook waarom het de registrar van domeinnaam geen last heeft opgelegd. De “ondernemer” kan als dat gebeurt heel makkelijk de domeinnamen verhuizen of nog eerder gewoon de nameservers aanpassen. Daarom is men bij SIDN uitgekomen.

Uit bovenstaande mag duidelijk worden dat ACM naar de meest effectieve manier heeft gezocht om de schade die de domeinnamen mogelijk maken te stoppen. Dat de gekozen oplossing niet verhinderd dat via weer andere namen de handel doorgaat is helaas niet te vermijden. Maar wat daarbij niet vergeten moet worden is dat de case tegen deze persoon juist daardoor alleen maar sterker wordt.

Als we de zaak terugbrengen tot een bondige conclusie dan is het deze: ACM kan en mag domeinnamen uit de lucht halen. Dat is vergelijkbaar met het dichttimmeren van een winkelpand van waaruit illegale activiteiten worden ontplooid.

Mobiele versie afsluiten