Kosten en baten tegen elkaar afwegen om zo economisch mogelijk te presteren, is de essentie van elke business. Of uw organisatie er nu voor kiest om bedrijfsgegevens on-premise of in de cloud op te slaan: voorspelbaarheid is key. Zowel in termen van beschikbaarheid als uitgaven.
Voordat u een overstap naar de cloud maakt, ontwikkelt u natuurlijk een cloudstrategie en een business case. Zo weet u vooraf wat de baten zijn. Hoe eenvoudig het ook klinkt, afhankelijk van de keuzes die u vooraf maakt, kan de rekening achteraf voor verrassingen zorgen. Hoe komt dit? En vooral: hoe zorgt u voor voorspelbaarheid? Ik geef u hieronder twaalf tips.
1. Neem alles mee in de business case
Zorg ervoor dat u alle kosten meeneemt in de business case. Zoals kennis en opleiding, aanschaf van software, systeembeheer, elektriciteit, etc. Maakt u tijdens de migratie andere keuzes? Dat heeft consequenties voor de business case. Die zult u moeten aanpassen.
2. Check of u voor het gebruik betaalt
Wordt er meer gebruik gemaakt van applicaties dan van tevoren was ingeschat of afgesproken? Er zijn cloudleveranciers die afrekenen op basis van gebruik: hoeveel u afneemt, zult u in de business case moeten verwerken.
3. Neem achterstallig onderhoud mee in de business case
Als u tijdens de migratie naar de cloud achterstallig onderhoud wegwerkt, zult u dit mee moeten nemen in de business case. Denk hierbij aan het installeren van updates en upgrades of te veel ingekochte licenties. De bestaande infrastructuur kan worden opgeschoond.
4. Betaal alleen voor wat u nodig heeft
In een on-premise omgeving wordt apparatuur voor de zekerheid vaak ruim ingekocht. Er staat dan vaak ‘dood’ kapitaal. In de cloud kunt u op elk gewenst moment op- of afschalen. Daardoor heeft u de mogelijkheid om alleen te betalen voor wat u daadwerkelijk nodig heeft.
5. Controleer of u betaalt voor databasegebruik
Als u met uw cloudleverancier afspraken hebt gemaakt over betalen naar verbruik dan kan een nachtje ‘database query’s draaien’ zo maar (onbedoeld) een hogere rekening met zich meebrengen. Er zijn ook IaaS-leveranciers die met vaste tarieven werken, ongeacht het gebruik van computer resources, het verbruik van bandbreedte en hoe vaak u bestanden opslaat, inziet of verplaatst.
6. Check of u betaalt voor OTAP-gebruik
Voor een OTAP omgeving (Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie) geldt hetzelfde argument als ik zojuist noemde bij het gebruik van een database. Veelvuldig, ongepland verbruik kan bij de maandelijkse afrekening ongewenst uitpakken. Door een OTA straat slim te configureren, kunt u vaak veel besparen.
7. Wijs cloudgebruik specifiek toe
Wanneer uw organisatie in de cloud draait, kunt u per afdeling, per team, per persoon en per applicatie gedetailleerd monitoren. Dit levert waardevolle inzichten op. U kunt ze gebruiken voor het specifiek toewijzen van resources en middelen. Maak kleiner wat kleiner kan en zet (tijdelijk) uit wat uitgezet kan worden.
8. Zorg continu voor inzicht
Eenmalig de uitgaven onder controle brengen, is natuurlijk een goed idee. De private cloud IaaS-leverancier kan u adviseren en helpen sturen en optimaliseren. Na verloop van tijd zult u steeds meer inzicht krijgen in wat, waar en wanneer nodig is. U ontdekt steeds meer mogelijkheden en functies waarmee iedereen zijn werk beter en doelmatiger kan uitvoeren.
9. Structureer en monitor uw clouddienst
Geen inzicht hebben in de kansen voor optimalisatie, kan grote invloed hebben op de kwaliteit en stabiliteit. Het is raadzaam om eerst aandacht te geven aan structureren en monitoren. Een goede cloudleverancier helpt u daar persoonlijk bij!
10. Maak uw cloudleverancier onderdeel van uw team
Een cloudleverancier kan u ondersteunen als knowledge provider bij al uw cloudactiviteiten, zowel technisch als commercieel. Op deze manier kunt u als een tandem uw klanten van dienst zijn met de beste oplossingen.
11. Zorg voor een goede exit strategie
Niemand heeft zin in vendor lock-in. Het eerste aandachtspunt bij een migratie naar de cloud is hoe u er weer uit kunt stappen, de exit strategie. Dit voor het geval de beschikbaarheid en de kosten niet voorspelbaar genoeg blijken te zijn of men ontevreden is.
12. Krijgt u persoonlijk, inhoudelijk advies van uw cloudleverancier?
Een private cloudleverancier is in staat om u persoonlijk advies te geven waarmee u uw cloudomgeving economisch kunt inrichten. Dit in tegenstelling tot een publieke cloudleverancier waarbij u slechts één van de vele klanten bent. EGP is een private cloudleverancier die zijn business partners (MSP’s en ISV’s) persoonlijk ondersteunt bij het gebruik van de infrastructuur. Neem eens contact op voor een oriënterend gesprek. Dat kan verhelderend werken op de weg naar voorspelbaarheid in de cloud!
Over EGP
Als één van de eerste Infrastructure as a Service (IaaS)-partijen in Nederland heeft EGP de ICT-infrastructuur en het succes van de business partner met stip op 1 gezet. Met deze focus en de bewuste keuze om onze diensten exclusief via het IT-kanaal aan te bieden, geven wij Managed Service Providers (MSP’s) en softwarebedrijven (ISV’s) de kans daadwerkelijk het verschil te maken.
Hans Spuijbroek is Business partner development bij EGP.