Uitleg maakt primeur duidelijk
Volgens Microsoft is het nu en in de toekomst niet mogelijk alle datacenters altijd via glasvezelverbindingen te benaderen. Die opmerking wekt verbazing, maar dat komt omdat de term datacenters hier ruim is te interpreteren. Men verstaat er ook IT ruimtes van kleinere omvang onder. Een on premise serverruimte waarin Azure Stack componenten is hier dus ook een datacenter. Dat maakt het verhaal een stuk begrijpelijker. Dan is de opmerking over het ontbreken van de garantie op glasvezel beter te plaatsen. Een echt datacenter doet in de regel wel met meer dan een glasvezelaanbieder zaken. Voor serverruimtes en rekencentra hoeft dat niet het geval te zijn.
Tot zover is, na enige uitleg, het verhaal van Azure Space te volgen. Dat zaken gedaan gaat worden met SpaceX Starlink en SES is interessant. Zeker van de eerste is nog niet duidelijk hoe de “ high-speed, low-latency satellite broadband” connecties zich in de praktijk gedragen. Dat geldt ook voor het aangekondigde Azure Modular Datacenter (MDC), units die als een mobiele edge oplossing te zien zijn.
Bestaand concept
Wie het Microsoft document goed leest, zal opvallen dat er een militaire case of bestemming is genoemd. Dat leger, luchtmacht of marine gebruik maken van de cloud is geen geheim. Bekend is ook dat Microsoft een deel van de Jedi opdracht van het Pentagon heeft gekregen.
Met die kennis is een deel van de Azure Space propositie ook beter te begrijpen. Dit wordt een aanbod met een civiele en militaire component. Daar is verder niets mis mee. Maar insiders weten ook dat connectiviteit via satellieten voor defensie al lang bestaat.
Azure Space is een interessant aanbod bestemd voor totaal andere markten dan Nederland en de rest van West Europa. Maar totaal vernieuwend is het niet. Het lijken toch vooral al langer bestaande diensten en mogelijkheden te zijn, aan elkaar gekoppeld en voorzien van een nieuwe naam.