Met ingang van 20 maart kan in Rusland geen gebruik meer worden gemaakt van Azure diensten. Dat is het gevolg van een nieuw pakket sancties waarmee de EU reageert op de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.
Er is dus een hoop informatie beschikbaar. Het wil niet zeggen dat iedereen op de hoogte is. Daarom dit artikel.
Microsoft heeft (net als veel andere bedrijven) direct na het begin van de oorlog aangegeven de business in en met Rusland terug te schroeven. Dat gebeurde nog voor er sancties van kracht waren. Die zijn er inmiddels wel. Microsoft heeft daarom aangegeven per 20 maart te stoppen met het bedienen van klanten in Rusland. Concreet gaat het om 50 clouddiensten in Azure.
Lokaal in plaats van cloud
Iedereen heeft ruim de tijd gehad om zijn data uit de Azure cloud te halen en lokaal op te slaan. Lokaal, want het overhevelen naar een andere Amerikaanse of Europese cloudomgeving is door de sancties geen optie. Rusland zelf heeft geen noemenswaardige cloudinfra.
Lokaal ook, want – en dat maakt deze melding zo belangrijk voor Nederlandse IT dienstverleners – EU organisaties en burgers mogen direct of indirect geen diensten of ondersteuning aanbieden.
Nederlandse datacenters of cloudpartijen die zaken gaan doen met ingezetenen van Rusland overtreden de sancties en kunnen op bezoek van de FIOD rekenen.
Dat specifiek deze sancties te omzeilen zijn, door zich op papier te vestigen in een ander land, is elders al genoemd. Het zou kunnen, maar ook dan blijft de IT dienstverlener in overtreding. Dat de FIOD deze constructies snel doorheeft blijkt uit het aantal invallen en rechtszaken dat al heeft plaatsgevonden.
Azure is de eerste van de hyperscalers die de boel op zwart heeft gezet voor burgers en bedrijven in Rusland. AWS en Google zullen hetzelfde doen.
(online is overigens opgemerkt dat het wegvallen van zoveel cloudcapaciteit misschien wel zorgt voor een al dan niet tijdelijke dip in cybercrime. Dat zou een prettige bijeffect zijn)