Ook AWS/Amazon heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers gezegd dat het de levensduur van servers verlengd. De besparing die dit oplevert zou het eerste kwartaal al $900 miljoen moeten zijn, een onvoorstelbaar groot bedrag.
Dat in de hyperscale datacenter gebouwen van AWS vergelijkbare regels gaan gelden als bij Google viel te verwachten. Microsoft zal voor Azure exact hetzelfde bekend maken. De bedrijven hebben ook groot gelijk als je kijkt naar de besparingen die deze ingreep mogelijk maken. Per direct het volume van aankopen van nieuwe hardware als vervanging of als uitbreiding gereduceerd.
Kasstroom en personeel
Per direct is dat een lagere druk op de kasstroom. Minder mensen die nodig zijn voor het klaarstomen en installeren van de nieuwe servers in de racks zal ook wel een rol spelen. Tot zover de eerste financiële kant van het verhaal.
De besparingen zijn slecht nieuws voor meer dan de ODM en OEM bedrijven. Transportbedrijven krijgen minder te doen, en dat terwijl de tarieven voor internationale vracht juist weer aan het stijgen zijn. Voor partijen die gebruikte hardware opkopen en verder verwerken betekent dit verlaging van het volume dat wordt aangeboden.
Andere verhaal
Maar mogelijk is dat niet het gehele verhaal. Er zou namelijk ook een tweede financiële kant aan het verhaal zitten. En dat is iets dat minder gunstig is voor het verhaal van duurzaamheid. Het geld dat wordt bespaard door bestaande servers langer te laten draaien zetten Google AWS & co in om de aankoop van energie vretende AI servers te versnellen.
De link tussen besparingen en investeringen in andere hardware die meer omstreden is, is afgelopen dagen voor het eerst gelegd. Het is iets dat kan kloppen. Hard roepen groen te zijn en op de centen te letten, terwijl andere resultaten minder worden belicht. Een soort van rookgordijn dus. Het zal niet lang duren voordat analisten hier beter naar gaan kijken.