Media januari schreef ITchannelPRO over een slimme zet van Google af te zien van het in rekening brengen van egresskosten. Iets meer dan een maand later volgt AWS slaafs Google.
Alle hyperscalers hebben de klanten consequent egresskosten in rekening gebracht. Data naar het cloudplatform brengen was altijd zeer goedkoop of zelfs gratis. Datatransfers weg van het platform heeft een pittig prijskaartje. egresskosten waren en zijn voor iedereen een van de meest zichtbare bewijzen van een vendor lock-in.
Concurrentiebeperkende maatregelen
Onderzoek van de Britse toezichthouder Ofcom heeft duidelijk gemaakt dat de markt voor clouddiensten helemaal niet zo vrij en makkelijk is als de hyperscalers ons willen laten geloven. Er is sprake van meerdere concurrentiebeperkende maatregelen en het hele verschijnsel egress is er daar een van.
De hyperscalers hebben die conclusies van de toezichthouder gelezen en ze weten ook dat er vervolgonderzoek door weer een andere toezichthouder is gestart. Dat is de kartelwaakhond. Buiten de Britse eilanden in Brussel wordt de zaak op de voet gevolgd en in Washington is de trein al in beweging gekomen.
Marketingvoordeel Google
Google, de kleinste van de drie hyperscalers, heeft als eerste een stap gezet. Door het schrappen van egresskosten behaalde het in ieder geval een marketingvoordeel. Dat zes weken later AWS dit voorbeeld slaafs volgt moet nadrukkelijk ook in de context worden gezien van marketing. Google heeft gewoon enige tijd een beter aanbod gehad omdat het in tegenstelling tot AWS en Microsoft kon claimen “geen” vendor lock-in via de facturen te hebben.
Maar het is te makkelijk het alleen te verklaren met na-apen. AWS beweert dat “voor 90 procent van de klanten” die kosten al geen rol speelde. Dat percentage zal door de verschillende toezichthouders met interesse zijn genoteerd en vergeleken met wat zelf is berekend. De stap die AWS zet is vooral ook een poging de lopende onderzoeken te vertragen of op een manier te beïnvloeden die het bedrijf goed uitkomt.
Verbannen
Dat spel zal echter minder makkelijk gaan dan voorheen. Eind vorige maand heeft het Europees Parlement namelijk alle lobbyisten van Amazon de deur gewezen. Deze groep heeft geen toegang meer tot het gebouw. Amazon is de tweede organisatie ooit die dit overkomt. Iets of iemand moet het dus wel erg bont gemaakt hebben. De kans bestaat dat met het verbannen een signaal is afgeven dat heeft bijdragen aan het (versneld) schrappen van de egresskosten door cloudonderdeel AWS.