Atos koopt DXC -$19,6 miljard is te weinig omzet om zelfstandig te blijven

Atos logoDonderdag wist Reuters te melden dat Atos een vriendelijk overnamebod gaat uitbrengen op het Amerikaanse DXC Technology. De biedprijs zou bijna $10 miljard bedragen voor een bedrijf dat de omzet steeds verder ziet teruglopen en niet in staat zou zijn zelfstandig te overleven. Een geluid dat we ook in Nederland wel vaker horen als hoofdreden voor de consolidatie.

Atos vs DXC

Iedereen kent Atos. De Franse IT consultancy gigant is in Nederland en elders in de EU een van de grootste spelers. De omzet bedroeg in 2019 ruim € 11 miljard. Het Amerikaanse DXC Technology kon over 2019 een omzet van $19,6 miljard rapporteren. Het verschil tussen de twee bedrijven is niet alleen de omvang van de omzet. Atos groeit steeds verder, terwijl DXC al jaren de omzet ziet teruglopen. Wat de Amerikanen ook hindert is dat ze zijn opgezadeld met een schuld van bijna $10 miljard. Dat zijn de gevolgen van de manier waarop het bedrijf is ontstaan. Tot 2017 bestond DXC namelijk niet. Het was toen nog een integraal onderdeel van Hewlett Packard Enterprise.

Verzelfstandiging een slimme zet?

Het verzelfstandigen van dit deel van de consultancy business was voor HPE wellicht een slimme zet. Voor DXC is het een ander verhaal. Al langer ging het verhaal dat men op zoek was naar een koper voor het gehele bedrijf of voor onderdelen. Medio vorig jaar is dat laatste gelukt. Toen zijn de healthcare activiteiten verkocht. Op dit moment zou het bezig zijn een dienstverlening bestemd voor banken af te stoten.

Wat dan overblijft is een bedrijf waar het Europese Atos duidelijk wel in geïnteresseerd is. Healthcare en banking in de VS zijn te riskante business, helemaal in vergelijking met de reguliere IT vraagstukken waar Atos aan deze kant van de oceaan ervaring heeft.

De deal die nu in de lucht hangt is daarom wel te verklaren. Maar er is nog iets. DXC heeft – zeker naar Nederlandse begrippen – een behoorlijke omzet. Die loop weliswaar terug, maar toch. Wat achter die cijfers schuil gaat is een constante negatieve netto marge. De schulden zijn te hoog om zelfstandig te kunnen aflossen. Voor de business waarmee het actief is staan de marges zelfs constant onder druk.

Consolidatie

Anders gezegd. DXC is niet in staat om zelfstandig te overleven en moet zichzelf in de etalage zetten. Atos lijkt de kopende partij te zijn en daarmee wordt een toch al grote speler nog groter. Dat patroon moet bekend voorkomen. Ook in Nederland zijn consolidaties in de IT sector gaande. Ook hier is het ontbreken van de kans op toenemende marges een belangrijke oorzaak van die ontwikkeling.

En wie is wat DXC na amper vier jaar gedwongen zelfstandigheid overkomt ook het scenario voor de managed infrastructure services business van IBM. Dat moet in de loop van dit jaar zelfstandig worden.

Mobiele versie afsluiten