Luisteren is een complex proces. De oren zijn slechts één schakel want de hersenen zijn belangrijk voor de interpretatie. We horen dus met de oren, maar luisteren met de hersenen. Met BrainAdapt introduceert EPOS nu een concept dat luisteren via headsets optimaliseert voor de hersenen.
Het proces van luisteren omvat volgens EPOS drie componenten: oriënteren, focussen en herkennen. Alle drie componenten moeten worden ingevuld voor een goed resultaat. “Bij zakelijke conversaties is het belangrijk dat de informatie die we waarnemen op de juiste manier wordt geïnterpreteerd. Je gehoor wordt continu bestookt met stoorsignalen en die veroorzaken ruis”, weet Arnoud. “Om uiteindelijk de juiste informatie te herkennen, moet de audiotory cortex in de hersenen veel filteren. Daar wordt uiteindelijk het onderscheid gemaakt tussen een stoorsignaal en relevante informatie. En precies daarbij helpt BrainAdapt; het ontlast je hersenen.”
Een groter geheel
Een headset is niet zomaar een headset. Koptelefoons voor muziek moeten voldoen aan heel andere eisen dan een headset voor urenlange zakelijke gesprekken. Ze mogen op het eerste gezicht dan wel op elkaar lijken, de onderliggende technologie en elektronica vergen veel onderzoek en optimalisatie. Dit gebeurt met krachtige digitale signaal processoren (DSP’s) die geluid in realtime kunnen bewerken voor een optimale weergave. “Voor productinnovatie kunnen wij terugvallen op kennis over horen van de Demant Group met een eigen onderzoekscentrum in Eriksholm, Denemarken”, zegt Arnoud. “Hier doen 40 medewerkers onderzoek voor alle productdivisies waaronder EPOS.”
Arnoud legt verder uit dat het onderzoeksproces van EPOS drie kernelementen evalueert. “Personalized audiology zegt iets over hoe goed het gehoor van een persoon functioneert. Dan is er intent controlled hearing dat aangeeft wát iemand in een bepaalde situatie wil horen op basis van waar de aandacht op is gericht. Ten slotte is cognitive hearing het helpen bij het selecteren van informatie bij auditieve vermoeidheid.
Omgevingsgeluid is niet relevant voor twee mensen die met elkaar communiceren in een lawaaierige ruimte. Het gehoor moet dat omgevingsgeluid dus negeren en de hersenen spelen hierbij een grote rol. Elektronica kan dat proces weliswaar ondersteunen met DSP’s, akoestische correcties en richtmicrofoons.
Kunst van het luisteren
Tijdens een telefoongesprek in een groep of op kantoor zonderen mensen zich graag af in rustige ruimtes om anderen niet te storen. Maar ook om zich beter te concentreren en zich te isoleren van stoorbronnen. Het hybride werken heeft vanwege de pandemie gezorgd voor nieuwe uitdagingen. Gesprekken vinden namelijk niet langer plaats in geïsoleerde vergaderruimtes, maar ook in rumoerige huiskamers of de auto. “BrainAdapt van EPOS kan daarbij helpen”, stelt Arnoud.
De actieve verbetering van de akoestische eigenschappen van headsets is rond 2010 begonnen. Toen verschenen de eerste headsets met richtmicrofoons voor beamforming. Die beamforming is onderdeel van de Active Noice Cancellation en daardoor heeft de gebruiker van de ene headset minder last van omgevingsgeluid dan die met een mindere koptelefoon. Dit helpt bij bellen vanuit een auto, café of stadion. Hoe schoner het signaal het oor bereikt, des te minder worden de hersenen belast en des te minder vermoeiend is een gesprek.
Tijdens de ontwikkeling van een headset kunnen de product engineers van EPOS terugvallen op de R&D van het Deense researchcentrum om verbeteringen in de akoestische eigenschappen te testen. Met behulp van EEG’s (metingen van de hersenactiviteit door sensoren op de huid) en pupilmetingen (pupillometrie) is de cognitieve belasting van de hersenen bij de gebruiker te meten. Zo kan worden bepaald welke aanpassing zinvol is. “De voortschrijdende innovatie maakt het steeds beter mogelijk om realtime de audio te optimaliseren voor een maximaal hoorcomfort”, besluit Arnoud.
Meer weten over EPOS BrainAdapt? Bel Carolien Lassooij op 06 295 463 37.
(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nr 2)