Andere regels hardware import en export voor Verenigd Koninkrijk

Regels gelden per 1 januari 2021 voor nieuwe en refurbished goederen

Brexit-EUPer 1 januari wordt zaken doen met het Verenigd Koninkrijk een stuk complexer en dat zal ook de Nederlandse IT sector merken die gewend is aan snelle en eeenvoudige import en export. De veranderingen hebben veel met Brexit te maken, maar er zijn ook andere redenen. Iedereen die zendingen ontvangt en verstuurd moet weten wat dat voor zijn business betekent.

Export waarde meer dan een miljard Euro

Het Nederlandse bedrijfsleven doet veel zaken met het Verenigd Koninkrijk. De IT sector weet daar alles van. Hardware wordt op grote schaal geëxporteerd maar ook geïmporteerd. Volgens het CBS werd in 2019 voor 140 miljoen aan computer hardware vanuit Nederland over de Noordzee gestuurd. Dat betrof hardware die hier is geassembleerd. De waarde van elders geproduceerde hardware die werd geëxporteerd naar de Britten bedroeg meer dan een miljard Euro. Een iets lager bedrag is genoteerd voor de categorie “kantoormachines”. Hier zit ook voor IT hardware tussen.

Nieuwe VAT regels

De export naar het VK verloopt tot op heden volgens de EU regels. Het aantal administratieve handelingen om een laptop, of een volle pallet, te versturen is redelijk beperkt en vooral een proces dat iedere verzender, transporteur en ontvanger bekend was.

Per 1 januari verandert dat. De Britten zijn dan echt uit de EU, dus aan het vrije verkeer van goederen komt een einde. Tegelijk worden nieuwe VAT regels van kracht. Die hebben deels met Brexit te maken, maar het is ook direct te linken aan gewijzigd EU beleid.

Voor iedereen die naar het VK exporteert – en het volume maakt daarbij niet uit – geldt dat men bekend moet zijn bij de Britse douane. Exporteurs moeten namelijk de btw (VAT) bij de bestelling van de klant in rekening brengen. Voor dat proces is registratie bij de douane verplicht. De jaarlijkse kosten daarvoor zijn vastgesteld op GBP 1.000. Voor exporteurs met hoog volume is dat waarschijnlijk een kostenpost die makkelijk kan worden verrekend. Voor partijen die minder exporteren is het een onaangename horde.

Afhakende exporteurs

Wie de berichten over de Britse VAT regels de laatste maanden heeft gevolgd ziet dat exporteurs uit alle sectoren afhaken. Per 1 januari leveren zij niet maar aan Britse adressen. Het zijn niet alleen handelaren uit de EU die deze stap nemen, het geldt ook voor bijvoorbeeld Amerikaanse handelaren. Omdat het VK geen deel meer uitmaakt van de EU komt ook de vrijstellingsgrens van 15 GBP te vervallen. Dat maakt dus het verzenden van een paar kleine onderdelen ook al snel een stuk duurder.

En de import dan?

De combinatie van VAT regels en Brexit heeft ook gevolgen voor het importeren van goederen uit de het VK. Het papierwerk voor verzender, transporteur en ontvanger gaat toenemen en daarmee ook de kosten. Op dit moment is er geen zicht op een deal tussen de Britten en de EU. Het kan dus zijn dat voor de import (net als bij de export) van hardware extra kosten gaan gelden.

Onzekerheid troef

Het aantal berichten in de Britse pers over de veranderingen per 1 januari 2021 steekt schril af tegen wat in Nederland tot nu toe gepubliceerd. Dat is onwenselijk, want die veranderingen gaan er komen en vereisen aanpassingen (zie illustatie) aan beide zijden van de grens.

Voor alle duidelijk: de nieuwe regels van het Verenigd Koninkrijk voor import en export gelden voor alle sectoren en soorten producten. Ook de omvangrijke handelsstromen van refurbished hardware vallen hier onder!

 

(à propos refurbished hardware:  ITchannelPRO werkt aan een special over dit onderwerp en zoekt nog contact met partijen)

Mobiele versie afsluiten