Analyse Hannover Messe 2022

Meer was gewoon niet mogelijk

Vorige week was er weer de Hannover Messe en de 2022 editie telde volgens de organisatie 75.000 bezoekers. Is het dan mogelijk van een succesje te spreken of is het beeld daarvoor te diffuus?

Media aandacht

Hannover MesseAls er iets is opgevallen aan de Hannover Messe 2022 dan is het wel de beperkte aandacht in de media voor deze beurs. Voorheen waren er altijd wel meerdere cameraploegen en busladingen vertegenwoordigers van de schrijvende pers aanwezig. Deze keer bleven die weg, een andere verklaring voor het geringe aantal artikelen en items is er niet.

Omdat er zo weinig over geschreven is valt nog meer op dat iedereen het persbericht over de aantallen bezoekers letterlijk heeft overgenomen. Dat bericht staat stil bij de oorlog in Oekraïne. Hierdoor zijn hele andere onderwerpen belangrijker geworden dan de beursorganisatie en standhouders hadden kunnen voorzien.

Ondanks die brute aanleiding voor het omgooien van elke agenda is het genoemde aantal bezoekers positief. Maar het is te makkelijk en onjuist het aantal standhouders en bezoekers alleen te verklaren door de oorlog. Er zijn geen honderden standhouders weggebleven uit Hannover door de oorlog.

Minder aanbieders

De redenen waarom er minder aanbieders waren zijn door de organisatie en de pers niet genoemd. Twee daarvan zijn voor iedereen zichtbaar.

Standhouders uit China vormden voorheen een groot contingent van elke beurs. Sinds de uitbraak van Covid-19 is dat verleden tijd. Dat is zichtbaar op elke beurs. Of het nu om IT gaat, machines of relatiegeschenken, het aantal delegaties uit dat land is tegenwoordig zeer gering.

De andere reden is dat de kosten/baten afweging van dit soort beurzen moeilijk te maken valt. Na een verplichte afwezigheid van twee jaar is het voor iedereen onmogelijk in te schatten hoeveel bezoekers te verwachten zijn. Het aantal bezoekers en daaruit voortvloeiend het aantal leads is toch wel een factor die meeweegt.

Waarschijnlijk heeft een groot aantal (potentiële) exposanten de gok niet durven nemen. Daarbij kunnen ze zich hebben laten inspireren door grootschalige events begin dit jaar in Las Vegas en Barcelona. Daar was het aantal bezoekers minder dan helft van wat voor Covid-19 gebruikelijk was. Die twee beurzen hebben in ieder geval niet geleid tot een last-minute golf van boekingen. Als die golf had kunnen ontstaan is die door de inval in Oekraïne verder in de kiem gesmoord.

 

Graadmeter

75.000 bezoekers, dat is een derde en 2.500 standhouders is ook fors minder dan voorheen. Meer was er gewoon niet mogelijk. Dat heeft niets te maken met falen of een bescheiden succes zijn. Het organiseren van een vakbeurs is alleen maar lastiger geworden. De Hannover Messe 2022 is waarschijnlijk een graadmeter voor wat de rest van het jaar te verwachten is.

Mobiele versie afsluiten