Het komt met enige regelmaat voor dat een Amerikaanse partij een Europees bedrijf koopt, dat proces is bekend, maar wat is daar de impact van de AVG. Die vraag haalt zelden de pers. Het is voor kopende en verkopende partijen best wel een lastig onderwerp. Helemaal in de IT sector waarbij met klanten van klanten rekening gehouden moet worden.
Herkenbare case
Een herkenbare case ziet er als volgt uit: A koopt B, A is Amerikaans en B is Europees. A integreert de IT van B. Op dat moment gaan persoonsgegevens van de EU naar de VS. Hoewel van professionals anders mag worden verwacht, is dit met enige regelmaat de eerste keer dat er een vraag wordt gesteld: Kan dat, mag dat en wie moet daar goedkeuring geven?
Wat wordt beschreven is echt geen theoretisch geval. De voorbeelden van overnames, waarbij het integreren van de IT een vooraf genoemde besparing moet realiseren, zijn makkelijk te vinden. Voorheen keek men echt niet verder dan de arbeidsplaatsen.
AVG
Er komt ook iets anders bij kijken. Data van EU ingezetenen zomaar naar de VS overhevelen kan en mag niet. De AVG is daar leidend en omdat Privacy Shield is afgeschoten zijn veel (alle?) voorheen gebruikte constructies niet meer toegestaan.
Werkgevers moeten sowieso de instemming van de werknemers hebben staat in de discussie te lezen. Of dat in via de ondernemingsraad moet of dat van elke werknemer individueel de toestemming moet worden verkregen, daarover lijken de meningen al uiteen te lopen. Maar dat er serieus naar gekeken moet worden is wel duidelijk.
En de klanten?
De vraag moet ook zijn of aan de klanten van het bedrijf is gedacht en de klanten van die klanten. Vandaar is het maar een klein stap naar de vraag wat dat betekent voor de personen die mailen met het bedrijf of die we website bezoeken. En speciaal voor het IT kanaal: wat moet je doen met de data van jouw klanten die via jou organisatie bij de nieuwe Amerikaanse eigenaar terecht komen? Moeten die ook niet – oom aan de AVG te voldoen – worden geïnformeerd dat Europees bedrijf B nu deel uitmaakt van Amerikaans bedrijf A en dat data in de VS wordt verwerkt en opgeslagen.