Woensdag heeft president Biden een Executive Order ondertekend waarmee het verboden wordt vanuit Amerika persoonlijke data in bulk door te sturen. Het land dat geen AVG kent komt met steeds meer maatregelen die wij in de EU al jaren kennen. De Amerikaanse argumentatie voor nieuwe regels komt ook erg bekend voor.
Witte lijst – Zwarte lijst
Zorgen op spionage zijn terecht. Dat Washington hier actie onderneemt snapt iedereen. Maar de scope van deze EO gaat veel verder. Hier wordt namelijk aangekondigd dat de aanwezigheid van data in bepaalde landen gewoon nooit in orde kan zijn. In de AVG staat dat persoonsgegevens van EU burgers na instemming alleen naar derde landen met een “passend beschermingsniveau” mogen worden gebracht.
Welke landen dat zijn is online terug te vinden, dat is een witte lijst. Washington hint op de komst van een zwarte lijst. Landen die daarop staan mogen geen PII ontvangen, in bulk althans. Voorafgaand aan het zetten van de handtekening waren Amerikaanse journalisten er al zeker van: Rusland, Iran, Noord Korea en China zijn zeker van een vermelding op die zwarte lijst. Echt verbazingwekkend is dat niet.
AVG
Waar de journalisten nog niet over schreven is de gelijkenis met de AVG, omdat ze simpelweg de link niet leggen. Het privacy-minded denken van de EU was en is voor veel Amerikanen totaal onbegrijpelijk. Maar als je ziet wat er in dat land gebeurt, met deze EO als laatste ontwikkeling, dan is voor iedereen die de de AVG kent duidelijk elke kant Amerika opschuift.
TikTok en co
Deze EO kan trouwens een van de instrumenten zijn om bepaalde bedrijven gericht mee te kunnen aanpakken. TikTok zal wederom of nog meer in de problemen komen, maar wat te denken van alle makers van EV? Die voertuigen versturen op grote schaal data en de fabrikanten moeten gaan aantonen dat PII daar geen deel van uitmaakt.