Amazon waarschuwt handelaren voor impact Brexit

Grondige aanpassingen bij FBA - Fullfilment By Amazon

Sinds afgelopen vrijdag staat op de Britse website van Amazon een bericht voor handelaren over de impact van Brexit op de onlinemarktplaats. Deze groep gebruikers van het platform wordt opgeroepen de voorraden en business te splitsen in EU en non EU. Wat Amazon schrijft gaat op voor iedereen die van warehousing en storage in het VK gebruik maakt.

Brexit betekent scheiden

Brexit betekent dat de Britten geen vrije toegang meer hebben tot de EU en vice versa. De goederenstroom zal per 1 januari 2021 moeten worden uitgebreid met veel meer dan alleen een vrachtdocument. Papieren waaruit de het herkomstland blijkt, het verschuldigde tarief en of het product uitgevoerd en ingevoerd mag worden zijn dan verplicht.

Die extra administratieve last hoort bij een scheiding van de goederenstromen. Sinds een paar jaar worden langs de kust van Het Kanaal en de Noordzee op grote schaal opslagruimtes gebouwd en omgebouwd. Goederen die tijdelijk worden opgeslagen met het oog op verder vervoer moeten anders worden behandeld dan goederen die uit de EU of het VK komen en de zee over worden gestuurd.

Amazon staakt fullfilment

De opslag van goederen wordt niet alleen complexer, er zijn ook meer risico’s aan verbonden. Fouten en fraude liggen op de loer. Amazon heeft dat laatste niet genoemd,maar het speelt absoluut een rol op de achtergrond. Men heeft namelijk besloten de dient FBA – Fullfilment By Amazon voor handel vanuit het VK naar de EU te staken.

Op dit moment is FBA binnen de EU makkelijk. Of de goederen in Frankrijk, Spanje of het VK staan is voor de ontvanger in de EU niet van belang. Voor de aanbieder die van Amazon gebruikt maakt is de fysieke locatie van zijn voorraad dat evenmin. Dat houdt per 1 januari, de defintieve Brexit datum, op. Naast de eerder genoemde documentatie zijn voor de ontvangers immers weer invoerkosten en btw af te dragen.

Amazon wenst niet verantwoordelijk gehouden te worden voor de problemen die daardoor kunnen en zullen ontstaan. Het roept de handelaren daarom op de voorraden ruim uit tijd te splitsen over een EU en een VK warehouse.

Uitdaging

De logistieke uitdaging voor de handelaren die gebruik maken van FBA mag duidelijk zijn. De administratieve is vooralsnog niet in te schatten en dat is geen goed signaal.

Een zo mogelijk nog grotere uitdaging geldt voor iedereen die tussen het VK en de EU (en vice versa) goederen verstuurt en nog niet zo helder als Amazon nu doet door zijn partners en leveranciers is geïnformeerd.

De IT sector betrekt al jaren de goederen uit het VK. A-merken hebben daar de warehousing ondergebracht, maar ook voor repairs en recycling is het land een draaipunt voor de EU business. Voor refurbished en spares is het land ook altijd belangrijk geweest. Dit kan na de Brexit scheiding doorgaan. Maar omdat de regels anders worden zullen de kosten toenemen. Of iedere inkoper of reseller van IT in Nederland en de rest van de EU als scherp op het netvlies heeft?

Daarom is het goed dat grote spelers als Amazon nu aan de bel trekken over Brexit. Er zijn nog maar vijf maanden over om zich op de Brexit impact voor te bereiden.

Mobiele versie afsluiten